“Γιορτάζει” η πόλη του Φωτός – Η πρώτη συνέντευξη τύπου Μακρόν…. γεμάτη μυρωδιές και νέα!

μακρον

Μετά από καιρό, η πονεμένη πόλη του φωτός, φαίνεται να χαμογελάει ξανά μετά την επικράτηση Μακρόν.
Ο 39χρονος νέος πρόεδρος της Γαλλίας, “Le Kid” όπως τον αποκαλεί το νέο εξώφυλλο του περιοδικού L’express, βάδισε δίπλα στην νεολαία και για αυτό φρόντισε το πρόγραμμα των εορτασμών να είναι αποκλειστικά νεανικό με ονόματα της γαλλικής ραπ και μπόλικα ξένα χιτς.

Φυσικά, οι εορτασμοί έγιναν κάτω από τους προβληματισμούς για τον σχηματισμό του Μακρόν αλλά και το προφίλ των υπουργών και των στελεχών.

Πρώτη συνέντευξη τύπου
Το κάλεσμα για την πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου του Εμανουέλ Μακρόν, έγινε στα ίδια διαμερίσματα στα οποία συνεδρίαζε το κυβερνητικό επιτελείο. Στην L’abbe Groulty, στην καρδιά του 15ου διαμερίσματος του Παρισίου, με καφέ, κρουάσαν, μπισκότα και πολλά χαμόγελα, υποδέχθηκαν τους δημοσιογράφους.
Το κίνημα που πλέον θα λέγεται “La Republique En Marche!” επέλεξε για πρώθυπουργό του χωρίς φυσικά να πει το ονομά του, ένα πρόσωπο «με πολιτική εμπειρία και που δεν αποκλείεται ακόμα να προέρχεται και από τον χώρο της Δεξιάς». Το όνομα που θα ανακοινωθεί στις 14 Μαίου θα πρέπει απλώς να έχει διάθεση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται ο Μακρόν.
Όσο για τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι νέοι υπουργοί, θα πρέπει αυστηρά «να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να προέρχονται από τη κοινωνία των πολιτών. Επίσης φιλοδοξούμε τουλάχιστον το μισό κυβερνητικό σχήμα να αποτελείται από γυναίκες». Αυτά και άλλα πολλά αποκάλυψε ο Φεράντ για τα πλάνα του νέου Προέδρου ενώ στο παρασκήνιο μαίνεται ο πόλεμος για το ποιος ακριβώς θα διεκδικήσει τα χαρτοφυλάκια αλλά και ποιος θα στελεχώσει το νέο κόμμα.

Κραταιά ονόματα από όλα τα πολιτικά σχήματα σπεύδουν να δηλώσουν προθυμία με πρώτο και καλύτερο τον Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βλέπει με όρεξη το ενδεχόμενο να αναλάβει υποψήφιος ακόμα και για την πρωθυπουργία. Δηλώνοντας ότι «το σοσιαλιστικό κόμμα είναι νεκρό» είναι έτοιμος να συνεργαστεί, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα απο πλευράς Μακρόν. Το ίδιο κάνουν και πρώην κραταιά στελέχη της δεξιάς του Φιγιόν και του Σαρκοζί και είναι πραγματικά τραγικό να βλέπεις τα πολιτικά «καράβια» των παλιών κομμάτων να αδειάζουν από στελέχη. Πάντως τα πράγματα για τον Μακρόν δεν αναμένεται να είναι εύκολα με τη Γαλλία να διανύει μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της μεταπολεμικής ιστορίας της και το Παρίσι να βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.