Διέλυσε τις προσδοκίες της Αθήνας ο Ντράγκι – Γιατί δεν συμμετέχουμε στο ΕΚΤ

Ντράγκι

Η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται να κατέστησε σαφές πως το η λύση της συμμετοχής του ΔΝΤ, χωρίς να κρίνει αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δεν διαβεβαιώνει ότι θα επιτραπεί στην Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης.
Συγκεκριμένα δήλωσε: “Χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως χωρίς την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τους θεσμούς (και κυρίως από το ΔΝΤ), η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ”.
Ενώ συμπλήρωσε πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά αν αναλυθεί η βιωσιμότητα του χρέους από τους θεσμούς. Τόνισε πως, η ίδια η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει δική της ανάλυση με προβλέψεις, ακόμη και για τα δυσμενή σενάρια μιας και το Ταμείο δεν αναμένεται να έχει μια θετική ανάλυση του ελληνικού χρέους για το επόμενο διάστημα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας μας στο QE.

Οι δηλώσεις Ντράγκι διαψεύδουν τις προσδοκίες της Αθήνας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη στο QE εάν το Eurogroup παρείχε μια ισχυρή δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διατηρήσει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

«Λυπούμαστε που δεν υπήρχε ξεκάθαρη αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος στο προηγούμενο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.