Διχασμός στην Ευρώπη: Πότε “θα ανοίξει τα χαρτιά” του ο Τραμπ

Λαγκάρντ

Ακόμη είναι άγνωστο αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα στηρίξει την χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο “Ελληνικό Πρόγραμμα”.

Τείνει όμως να στηρίξει κάποιες αποφάσεις του Δ.Σ του Ταμείου, παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν για τα προγράμματα του Ταμείου.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται μετά την ενημέρωση του ανώτερου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους. Ερωτηθείς για την στάση του αμερικανού προέδρου για το “Ελληνικό Πρόγραμμα” απάντησε μόνο για την εν μέρει στήριξει του ΔΝΤ ενώ απέφυγε να απαντήσει περαιτέρω.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μινούτσιν πιστεύει πως πρόκειται για πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να το επιλύσει μόνη της.
Η στάση όμως του Τραμπ για το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως θα γίενι σύντομα γνωστό μετά την έγκριση της Γερουσίας και την ορκωμοσία των στελεχών της κυβέρνησης που θα πλαισιώνουν τον ΣΤίβεν Μινούτσιν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το «Ελληνικό Ζήτημα» θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των επτά πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου (G7), και όχι στο περιθώριο, όπως αναμενόταν, μία κίνηση που σημαίνει ότι υπάρχει βούληση για διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος.
Από την άλλη το ΔΝΤ φαίνεται να μην μοιράζεται την αισιοδοξία που έρχεται από τις Βρυξέλλες και επιμένει στην επίλυση του θέματος του ελληνικού χρέους πριν λάβει τελικές αποφάσεις. «Η βιωσιμότητα του χρέους είναι το κλειδί» είπαν οι πηγές. Οι αξιωματούχοι του Ταμείου αναμένουν ότι στις 22 Μαϊου θα ξεκινήσει η συζήτηση, καθώς επιμένουν ότι είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί.
Οι πηγές εκτός Ταμείου εξήγησαν ότι «το θέμα των πλεονασμάτων δεν έχει κλείσει για μετά το 2018. Ακούγεται αφορά και εκφράζει επιθυμίες και απόψεις των υπολοίπων δανειστών. Αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα καταλήξει».

Το ΔΝΤ δεν θέλησε να τοποθετηθεί στα διάφορα δημοσιεύματα ευρωπαϊκών εφημερίδων, ούτε σχολίασε την αποκάλυψη του κειμένου της προκαταρκτικής συμφωνίας.Οι πηγές εκτός Ταμείου εξήγησαν ότι «το θέμα των πλεονασμάτων δεν έχει κλείσει για μετά το 2018» και σημείωσαν: «Ότι ακούγεται αφορά και εκφράζει επιθυμίες και απόψεις των υπολοίπων δανειστών».