Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις; Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Ποιος έδωσε εντολή για τις κυβερνοεπιθέσεις με τον ιό “Wannacry”; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως εντόπισαν κάποια ίχνη που οδηγούν προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι εταιρείας κυβερνο-ασφάλειας Symantec και Kaspersky ερευνούν τις ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες πίσω από τον ιό κρύβεται ομάδα χάκερς με την ονομασία “Lazarus”, που έχει στενές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ.
Οι Times της Νέας Υόρκης όμως επικαλούνται ειδικούς οι οποίοι ανέφεραν ψηφιακά κλειδιά που συνδέονται στην κατεύθυνση χάκερς που συνδέονται με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Πάντως οι ενδείξεις, λένε οι επιστήμονες, προς το παρόν δεν είναι αποδείξεις.
Για να γίνει με βεβαιότητα η καταγγελία προς τον στρατό των χάκερς της Βόρειας Κορέας ως υπεύθυνη, μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες.
Ποιοι είναι οι “Lazarus”;

“Τουλάχιστον 150 χώρες” μολύνθηκαν από τον ιό δηλαδή πάνω από 200.000 συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σύμφωνα με την Europol.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες. Τα ίχνη οδηγούν σε αυτή την ομάδα καθώς εμφανίστηκε ένας κωδικός που είχε χρησιμοποιήσει η Lazarus το 2014.
Εκείνος ο κώδικας είχε χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί στην κινηματογραφική μονάδα της Sony, ζητώντας να σταματήσει η προβολή της ταινίας “The Interview” που παρουσίαζε το σχέδιο της CIA να δολοφονήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν.Ίχνη της Lazarus έχουν επίσης εντοπιστεί στα χτυπήματα κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαγκλαντές πέρυσι και εναντίον πολωνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες.
Η εγκληματική ομάδα εδώ και χρόνια συλλέγει και καταστρέφει δεδομένα από ΜΜΕ, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές ποιοι κρύβονται πίσω από την ομάδα Lazarus, αν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ενδείξεις ότι εντολοδόχος τους είναι η Πιονγιάνγκ.