Τρόμος! 99 χώρες “χτύπησαν” οι χάκερς – Ο ιός που ζητάει λύτρα

Χάκερς φαίνεται να έφτιαξαν έναν ιό ο οποίος ζητάει λύτρα! Μέχρι στιγμής έχει “χτυπήσει” πάνω από 99 χώρες, κυρίως στην Ευρώπαικη ενωση.

Η πρώτη επίθεση έγινε στην Μεγάλη Βρετανία, όταν οι χάκερς έπληξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, “κλειδώνοντας” υπολογιστές και αναγκάζοντας τα νοσοκομεία να “διώξουν” τους ασθενείς.
Όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την εταιρεία εναντίον των κακόβουλων λογισμικών, Avast, η δραστηριότητα του κλιμακώθηκε σε τεράστια απόδοση και μέσα σε λίγες ώρες είχαν ανιχνευθεί πάνω από 75.000 επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ενώ τις τελευταίες 24 ώρες φαίνεται να έχουν εντοπιστεί πάνω από 100.000 επιθέσεις.
Οι χώρες που δέχθηκαν επιθέσεις είναι οι Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ιταλία και Αίγυπτος. Ενώ στην Ισπανία επηρεάστηκαν μεγάλες εταιρείες, στην Γερμανία επλήγησαν πολλά συστήματα δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων. Αν και ισχυρότερα πλήγματα δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές χώρες, κυβερνοεπιθέσεις έγιναν και στις ΗΠΑ αλλά και στη Νότια Αμερική.

Όπως δήλωσε στην Guardian, ο Μάρκους Τζέικομπσον, επικεφαλής επιστήμονες της εταιρείας ασφαλείας Agari, η επίθεση έγινε “τυχαία” αλλά όχι στοχευμένα ενώ τόνισε πως δεν ήταν επίθεση για μεγάλους θεσμούς.
Το κακόβουλο λογισμικό έγινε διαθέσιμο online στις 14 Απριλίου, μέσω μίας ομάδας που αποκαλείται Shadow Brokers και η οποία ισχυρίστηκε πέρυσι ότι είχε κλέψει «κυβερνο-όπλα» της NSA, αν και τότε αμφισβητήθηκε το αν υπερέβαλαν. H NSA είναι μία από τις πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο που συλλέγουν «κυβερνο-όπλα» και τρωτά σημεία δημοφιλών λειτουργικών συστημάτων, ώστε να τα χρησιμοποιούν για συλλογή πληροφοριών ή για εμπλοκή σε κυβερνοπόλεμο, αναφέρει ο Guardian.

Το «ransomware» είναι μία μορφή κακόβουλου λογισμικού που «κλειδώνει» τα δεδομένα του χρήση και στη συνέχεια απαιτεί λύτρα για να τα ξεκλειδώσει. Αυτή η επίθεση έγινε με τον ιό «WanaCrypt0r 2.0» ή «WannaCry», που εκμεταλλεύεται ένα ευάλωτο σημείο των Windows.

 

ΕΛ.ΑΣ: Η χώρα μας δεν έχει πληγεί 

Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ενημερώνονται για τα γεγονότα αυτά, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ή κάποια ένδειξη ότι ενδεχομένως μπήκε και η Ελλάδα στο στόχαστρο των χάκερ.