Εντάσεις και φωνές στο Eurogroup- Το κρίσιμο τηλεφώνημα Τσίπρα

Οι Financial Times και η Handelsblatt επιβεβαιώνουν τις εντάσεις στο Eurogroup για την συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ κάνουν αποκαλύψεις και για το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Όπως φαίνεται, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, πρότεινε να μπει τώρα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρήματα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δόση του Ιουλίου και να συζητηθεί το νέο Μνημόνιο από το 2018. Συνδυάζοντας για πρώτη φορά δημόσια και ανοιχτά με νέο Μνημόνιο της Αθήνας με το ΔΝΤ το 2018!
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν δώρον-άδωρον για την Ελλάδα, διότι δεν θα εξασφάλιζε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, άρα θα ακύρωνε το σχέδιο για ελληνική συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ και το σχέδιο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Με το μέρος της Ελλάδας τάχθηκαν κι άλλες χώρες, κυρίως του Νότου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times , υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξετάζουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος.

Σόιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό χρέος – Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η Handelsblatt επικαλούμενη πηγές αναφέρει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει συμφωνήσει για το ελληνικό χρέος.
Η γερμανική διαδικτυακή εφημερίδα, στην αγγλόφωνη εκδοσή της αναφέρει πως το Ταμείο θα χρειαστεί να δώσει χρήματα αν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.
Νίκη χαρακτηρίζει η εφημερίδα, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για τον Σόιμπλε.Οι χώρες της ευρωζώνης «βλέπουν» ελάφρυνση χρέους στα τέλη του προγράμματος το 2018, αλλά το ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι δεν του παρείχαν επαρκείς λεπτομέρειες για αυτά τα σχέδια, προκειμένου να παρέχει νέα δάνεια στην Ελλάδα, σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.

«Η γενικότερη προθυμία του Ταμείου να μετάσχει στο πρόγραμμα θα επιτρέψει στον Σόιμπλε να ηρεμήσει τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές, λέγοντάς τους ότι το ΔΝΤ μπαίνει στο πρόγραμμα», αναφέρει ακόμη η Handelsblatt, που σημειώνει ότι ο τελευταίος αυτός συμβιβασμός θα δώσει στην Ελλάδα το περιθώριο ενόψει του Ιουλίου, ως ότου να έρθει η ώρα να δώσουμε 7,3 δισ. ευρώ.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Τσακαλώτο
Η Handelsblatt, φυσικά, έγραψε και για το παρασκήνιο στο Eurogroup. Σύμφωνα αυτή, λίγο μετά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μη δεχθεί τη συμφωνία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντάισελμπλουμ μάζεψε το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και έληξε τη συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει απόφαση για το ζήτημα του χρέους.