“Survivor” για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τα κρυφά μέτρα του μνημονίου

κρυφα σημεια μνημονίου

Σοκ προκαλούν οι νέες αυξήσεις εισφορών έως και 36% που έρχεται για τους νέους επαγγελματίες με το πολυνομοσχέδιο “σκούπα”.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται να ανταλλάζει συνεχώς email με την τρόικα για να ολοκληρώσει το περιεχόμενο του κειμένου ενώ τα κρυφά σημεία είναι πολλά, με τα νέα μέτρα να φτάνουν σε τουλάχιστον 660 εκατομμύρια ευρώ από το 2018.

Έτσι, συνεχίζεται η άνιση μάχη με τις εισφορές και τη νομική οικονομική δραστηριότητα με το νέο χαράτσι φέρεται να “χτυπάει” από τις κρυμμένες σελίδες του μνημονίου τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σοκ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι έπαθαν νέο σοκ με τις νέες εισφορές. Το νέο “καπέλο” στις εισφορές θα φτάσει ακόμη και το 36% ενώ στα υψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 110 έως 170 ευρώ μηνιαίως.Η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ οι οποίοι θα πληρώσουν επιπλέον 270 ευρώ ετησίως.

Τα κρυφά σημεία

Όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζουμε προς την αποκάλυψη του πολυνομοσχεδίου οι διαρροές και οι αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των προαπαιτούμενων φέρνουν στο φως κρυφά σημεία.

Ανάμεσα τους:

-Το ΔΝΤ θα κρίνει τον Ιούλιο του 2018, στην τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου 3, αν η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει το 2019 αντί του 2020.

-Αλλάζει ο νόμος του 1982 που προστατεύει τους συνδικαλιστές ώστε η επιχείρηση να μπορεί να προχωρήσει στην απόλυσή τους. Το μέτρο αυτό πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

-Ομαδικές απολύσεις με τρίμηνη προειδοποίηση και χωρίς έγκριση. Αντί για προέγκριση από την κυβέρνηση αρκεί μια απλή κοινοποίηση για να υλοποιηθούν οι ομαδικές απολύσεις.

-Νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 660 εκατομμυρίων ευρώ από το 2018 με «μαχαίρι» στα επιδόματα (ανεργίας, θέρμανσης κ.ά.) και στις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο (στρατιωτικοί, ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί).

-Τα «φέσια» του Δημοσίου, τα οποία βάσει του μνημονίου έπρεπε να αποπληρωθούν ως τα μέσα του 2017, λόγω της καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πάνε για το καλοκαίρι του 2018.

-Απαιτείται γνωμοδότηση από ανεξάρτητη νομική αρχή περί συνταγματικότητας των μέτρων.

-Επιταχύνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο.

-Η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται από τα τέλη του 2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

-Έρχεται ξήλωμα των διατάξεων του νόμου 4415/2016 για τα ιδιωτικά σχολεία.