Ποινή-έκπληξη στον Βουδούρη για τον θάνατο της 50χρονης μητέρας

1378

Κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια μητέρας τριών παιδιών, που χειρούργησε για δαχτυλίδι στο στομάχι.

Το Εφετείο Αθηνών επικύρωσε την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον πρώην γενικό γραμματέα Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών Οδυσσέα Βουδούρη επειδή ως γιατρός χειρούργησε άρον άρον 50χρόνη μητέρα τριών παιδιών και την εγκατέλειψε στην τύχη της προκειμένου να πάει στην Μεσσηνία από όπου κατάγεται για να δώσει τον πολιτικό του αγώνα εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009. Αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του αυτής ήταν η άτυχη μητέρα μέσα σε 6 ημέρες από την λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve (γαστρικό μανίκι) επέμβαση που υποβλήθηκε να χάσει τη ζωή της, όπως μετέδωσε το Πρώτο Θέμα.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Β΄ Αθηνών) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, πρώην γενικός γραμματέας επί της παρούσης κυβέρνησης,  πρώην υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου το 2014  και πρώην πρόεδρος των “Γιατρών Xωρίς Σύνορα” Οδυσσέας Βουδούρης, καταδικάστηκε στην ποινή έκπληξη της φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια της 50χρόνης δημοσίου υπαλλήλου.

Το ιστορικό

Η δημόσιος υπάλληλος Μαρία Πουλιανού, αντιμετώπιζε πρόβλημα παχυσαρκίας. Έτσι, είχε δείξει ενδιαφέρον για τις νέες σύγχρονες ιατρικές μεθόδους αντιμετώπισής της. Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος Απριλίου του 2009, η 50χρονη πήγε σε Πνευματικό Κέντρο για να παρακολουθήσει ομιλία του κ. Βουδούρη για τις νέες μεθόδους διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους σε παχύσαρκα άτομα.

Εκεί ο εν λόγω γιατρός εμφάνισε τις επεμβάσεις αυτές ως ακίνδυνες και τις χαρακτήρισε επεμβάσεις ρουτίνας, ενώ μοίρασε  και σχετικά φυλλάδια

Έτσι, η άτυχη μητέρα που είχε βάρος 118 κιλά και δείκτη μάζας σώματος 48,5 (οι φυσιολογικές τιμές για γυναίκες είναι 18-25%) αποφάσισε να υποβληθεί σε Sleeve gastrectomy. Δηλαδή στην κατά μήκος αφαίρεση τμήματος του στομάχου και στην εν συνεχεία   χειρουργική συρραφή της τομής, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος του στομάχου και κατά συνέπεια να περιοριστεί η ποσότητα της τροφής που μπορεί να καταναλωθεί.

Στις 2 Μαΐου 2009 εισήχθη στην κλινική και αφού υποβλήθηκε στις αναγκαίες εξετάσεις, χειρουργήθηκε την επόμενη από τον κ. Βουδούρη με  βοηθό  του τον κ. Κουτσουγούλα. Μία ημέρα μετά την επέμβαση η ασθενής παρουσίασε αναιμία, αύξηση σακχάρου και πύκνωση αριστερού πνεύμονα (συγκέντρωση υγρού στον πνεύμονα), ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας άρχισε να ανεβάζει πυρετό. Την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα (5.6.2009) έλαβε εξιτήριο. Όμως, το βράδυ της ίδιας ημέρας, που πήγε σπίτι της, ο πυρετός άρχισε να ανεβαίνει, εκείνη να ζαλίζεται και να έχει πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.

Τα ίδια συμπτώματα συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα. Για τον λόγο αυτό τηλεφώνησε στον κ. Βουδούρη, ο οποίος είχε πάει στον τόπο καταγωγής του στην Μεσσηνία, καθώς την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 ήταν οι Ευρωεκλογές και την επόμενη μέρα η αργία του Αγίου Πνεύματος.

Ο θεράπων γιατρός τότε της υπέδειξε να εισαχθεί και πάλι στην κλινική. Πράγματι συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Αλέξανδρο Φλούδα, εισήχθη στην κλινική για νοσηλεία και υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Στην κλινική την υποδέχθηκε ο κ. Κουτσουγούλας ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Βουδούρη για την κατάστασή της.

Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας η 50χρονη παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση της υγείας της. Εμφάνισε υψηλό πυρετό (42), ενώ εντοπίστηκε σηπτική συνδρομή και περιτονίτιδα. Εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά παρ΄ όλα αυτά η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε.  Κατόπιν αυτών, στην κοιλιακή κοιλότητα της  ασθενούς παροχέτευσαν δύο σωληνάκια,  από τα οποία αποβλήθηκαν 4 λίτρα «κοπρανώδους δύσοσμου εντερικού περιεχομένου». Την επόμενη ημέρα (8.6.2009) παρουσιάσθηκε νέα επιδείνωση της υγείας της και ο κ. Βουδούρης, ο οποίος είχε πλέον επιστρέψει, αποφάσισε την άμεση εισαγωγή  της στο χειρουργείο. Εκεί, ενώ είχε ξεκινήσει η προετοιμασία για  διασωλήνωση τραχείας, υπέστη καρδιακή ανακοπή και απεβίωσε.

Αιτία θανάτου καταγράφεται η μετεγχειρητική πυώδης περιτονίτιδα. Σύμφωνα με γνωματεύσεις η  πυώδης περιτονίτιδα οφείλεται σε «γαστρικό άνοιγμα από ατελή συρραφή του  κολοβώματος του χειρουργηθέντος στομάχου και επιμόλυνσης της κοιλιακής κοιλότητας». Αυτό υπήρξε η αιτία «γαστρικής διαφυγής και ανοικτής επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον, επιμόλυνσης, ανάπτυξης πυώδους περιτονίτιδας και του τελικού θανάτου της ασθενούς».

Από τον σύζυγό της άτυχης, γυναίκας υποβλήθηκαν μηνύσεις σε βάρος του κ. Βουδούρη και του βοηθού του κ. Κουτσυογούλα.

Τι αναφέρει η δικαστική απόφαση

Οι δικαστές, επισημαίνουν ότι ο κ. Βουδούρης επέδειξε αμέλεια και έλλειψη προσοχής, ενώ δεν μερίμνησε για την τέλεια συρραφή του κολοβώματος  του χειρουργηθέντος στομάχου, με συνέπεια την παραμονή γαστρικού υγρού (εξαιτίας της ατελούς συρραφής) και διαφυγής του στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό προκάλεσε επιμόλυνση της κοιλιακής κοιλότητας και παράλληλη ανάπτυξης πυώδους περιτονίτιδας.

Σε άλλο σημείο αναφέρει η δικαστική απόφαση ότι ο κ. Βουδούρης δεν κατέβαλε την απαιτούμενη προσοχή που όφειλε και μπορούσε να καταβάλει ένας «μετρίως συνετός και ευσυνείδητος γιατρός», με αποτέλεσμα να αποβιώσει η ασθενής.

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Βουδούρης, «αφενός επέτρεψε στην αποβιώσασα να απομακρυνθεί από το χώρο της κλινικής (της δόθηκε εξιτήριο), αν και η κατάσταση της υγείας της ήταν βεβαρημένη και αφετέρου όταν επανεισήχθη στην κλινική, αυτός βρισκόταν στο τόπο καταγωγής του και όχι δίπλα στην ασθενή προκειμένου να διαγνώσει έγκαιρα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν για να τα αντιμετωπίσει».

Ο κ. Βουδούρης, επισημαίνουν οι δικαστές, επέδειξε αμελή συμπεριφορά, καθώς προσήλθε στην κλινική μετά από δύο ημέρες και κατόπιν επανειλημμένων τηλεφωνικών κλήσεων του γιατρού-βοηθού του. Δηλαδή, προσήλθε καθυστερημένα στην κλινική.

Ο θεράπων γιατρός λόγω της απουσίας του, πλέον του ότι έχασε πολύτιμο χρόνο, δεν ήταν σε θέση να παρακολουθεί την ασθενή έτσι ώστε να αντιληφθεί εγκαίρως την σοβαρότητα  της κατάστασής της, να επέμβει και να ανατάξει την αρνητική  πορεία της (διασωλήνωση, νέα επέμβαση, κ.λπ.), προσθέτει η καταδικαστική απόφαση. Εάν ήταν στο χώρο της κλινικής, θα είχε αποφευχθεί το αρνητικό αποτέλεσμα, προσθέτουν οι δικαστές.

Τελικά, ο κ. Βουδούρης καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, με τριετή αναστολή, για ανθρωποκτονία από αμέλεια της 50χρονης μητέρας.

Αντίθετα, ο κ. Κουτσουγούλας αθωώθηκε, αφού η επέμβαση έγινε από τον κ. Βουδούρη, εκείνος ήταν βοηθός του και λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 21 χρόνια μετά – Ισόβια στον «δράκο των ασανσέρ»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θρίλερ με την εκτέλεση του Βέλγου στο Ν. Κόσμο – Ο ρόλος των τζιχαντιστών

ΕΠΙΣΗΣ: Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και…γουρουνιών στην Κρήτη!