Άναψαν τα αίματα στο υπουργείο Εσωτερικών με την ΠΟΕ-ΟΤΑ – Παρέμβαση εισαγγελέα

Ένταση ξέσπασε πριν από λίγο έξω από το κτίριο του υπουργείο Εσωτερικών επί της Σταδίου, όταν οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να μπουν για να παραδώσουν την πρότασή τους για τους συμβασιούχους στον υπουργό.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο υπουργείο ζητώντας να συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, αλλά οι αστυνομικοί δεν τους άφησαν.

Λόγω της ένταση οι υπεύθυνοι της ασφάλειας του κτηρίου έδωσαν εντολή να κλείσουν οι πόρτες με αποτέλεσμα να προκληθεί νέα ένταση. Εν συνεχεία επετράπη η είσοδος των εκπροσώπων και συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών για να του καταθέσουν την πρότασή τους.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας μπροστά από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και στη συνέχεια έφθασαν στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προγραμματίζουν πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου, εκτός των άλλων, να γνωστοποιήσει την πρότασή της για τη λύση του ζητήματος με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει, ειδικότερα, οι προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας να πραγματοποιούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, καθώς και τη μοριοδότηση των υποψηφίων, με βάση τους μήνες εμπειρίας τους στη συγκεκριμένη.

Για την Πέμπτη, έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με «βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.).

Από την πλευρά της η ΠΟΠ-ΟΤΑ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων της, καθώς έκρινε ότι με τη ρύθμιση του κ. Σκουρλέτη διασφαλίζεται η συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων.

 

Παρέμβαση εισαγγελέα

Στο μεταξύ, την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσε η παρατεινόμενη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα που έχει προκαλέσει εκρηκτικό πρόβλημα με τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών που αποτελούν κίνδυνο, πλέον, για τη δημόσια υγεία και όχι μόνον.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα από τη συνεχιζόμενη απεργία στο χώρο της καθαριότητας.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε, ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης θα διερευνήσει εάν και ποια αδικήματα διαπράττονται, καλώντας μάρτυρες και αξιολογώντας τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Διαβάστε επίσης: Απέρριψε ο Σκουρλέτης την πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους συμβασιούχους