Έχει δίλημμα ο Τσίπρας – Έκτακτο υπουργικό το μεσημέρι ενόψει Eurogroup

Υπουργικό

Φαίνεται πως σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας ως προς την στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο επικείμενο Eurogroup. Για αυτόν το λόγο έχει συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Η παρουσία Λεμέρ στην Αθήνα και η ευφορία για την πρόταση που κόμισε εξανεμίστηκε, καθώς το Βερολίνο εξέφρασε την αντίθεσή του με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  η κυβέρνηση καλείται να πάρει μία δύσκολη απόφαση για την πορεία της διαπραγμάτευσης επί της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και του ζητήματος του χρέους: Η μία επιλογή είναι να συμβιβαστεί με ό,τι της παρουσιαστεί από την πλευρά των δανειστών την Πέμπτη στο κρίσιμο και καθοριστικό Eurogroup ή να κάνει ακόμη έναν ελιγμό, ευελπιστώντας ότι η «απειλή» μίας «ελληνικής κρίσης» αυτή την περίοδο θα οδηγήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό κι όχι σε μία νέα οδυνηρή ήττα. Βέβαια στο παρελθόν αυτοί οι ελιγμοί έχουν αποδειχθεί ότι επιφέρουν μεγάλο κόστος το οποίο το πληρώνει φυσικά ο ελληνικός λαός με την επιβολή δυσβάστακτων μέτρων.

Αν κι η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο δεν αποκλείει έστω και την τελευταία στιγμή μια λύση που θα της επιτρέψει να υποστηρίξει ότι συνιστά θετική εξέλιξη στην πορεία της χώρας και της οικονομίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση ρήξης στο Eurogroup,  δεν ισχύει το χαρτί της συνόδου κορυφής της 22ας Ιουνίου. Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού στον απεσταλμένο του Μακρόν ότι πρέπει όλα να τελειώνουν την Πέμπτη. Αλλά και ο κ. Λεμέρ από την πλευρά του διαμήνυσε ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε στις 15 Ιουνίου» και πρόσθεσε ότι «όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία».

Η νέα γραμμή υποχώρησης, που μελετά η κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση μίας θετικής διατύπωσης, ώστε να μένει ανοιχτό το θέμα για την μελλοντική ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τίποτα ιδιαίτερο για το χρέος, ούτε φυσικά προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνσή του το 2018.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία – πριν από το eurogroup- τόσο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βράζει» το Μενίδι: Μάχες σώμα με σώμα κατοίκων με τα ΜΑΤ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατολισθήσεις στο Πλωμάρι από το σεισμό – Κλειστός ο δρόμος

ΑΚΟΜΑ: Ελεύθερος αφέθηκε ο 23χρονος Ρομά για το θάνατο του παιδιού