Ανησυχία για το Μουντιάλ – Ανατροπή μετά τα γεγονότα στο Κατάρ

Μουντιάλ

Η χώρα που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 είναι εδώ και λίγα 24ωρα απομονωμένη από τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο και κατηγορούμενη για δεσμούς με την τρομοκρατία. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν φέρει έναν ισχυρό “πονοκέφαλο” στον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

Το χειμώνα του 2022 είναι προγραμματισμένο να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Το… πρωτοφανές όμως αυτό τουρνουά “κινδυνεύει”, καθώς η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που ανακοίνωσαν Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Αίγυπτος, Λιβύη και Υεμένη σε συνδυασμό με το κλείσιμο των συνόρων έχει φέρει έναν ισχυρό “σεισμό’ στη χώρα.

Οι κάτοικοι αδειάσουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ, οι πτήσεις στις χώρες του Κόλπου δεν πραγματοποιούνται, οι κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει έργα που συνδέονται με το παγκόσμιο κύπελλο βρίσκονται ξαφνικά σε δύσκολη θέση και ο νέος πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο έχει ένα σημαντικό… πονοκέφαλο.

“Βρισκόμαστε σε επαφή με την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την Ανώτατη Επιτροπή για θέματα που αφορούν την διοργάνωση του 2022. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι άλλο να σχολιάσουμε” αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της FIFA που στάλθηκε με e-mail στους αρμόδιους συντάκτες.

Απ’ τη μεριά του, ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB), Ράινχαρντ Γκρίντελ, σχολίασε για το ζήτημα και εξέφρασε τις ανησυχίες του: “Θα συζητήσουμε τη νέα, περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην περιοχή και ειδικά στο Κατάρ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σε τέτοια ζητήματα θα είμαστε προφανώς σε πολύ στενή επαφή με την UEFA”. “Υπάρχουν ακόμα πέντε χρόνια μέχρι να αρχίσει το Μουντιάλ. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πολιτική επίλυση, αντί στις απειλές και στο μποϊκοτάζ. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η ποδοσφαιρική κοινότητα παγκοσμίως πρέπει να συμφωνήσει ότι τα μεγάλα τουρνουά δεν πρέπει να διεξάγονται σε χώρες που υποστηρίζουν ανοιχτά την τρομοκρατία”.

Το μείζον θέμα είναι το Μουντιάλ του 2022 και στην περίπτωση αυτή είναι προφανές ότι η FIFA αναμένει να διαπιστώσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, χωρίς να πιέζεται χρονικά. Όμως οι τρέχουσες εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα την αγωνιστική παρουσία του Κατάρ στους προκριματικούς του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου (2018). Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα (αλλά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη) να κληθεί να αντιμετωπίσει τη Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα play off.

Μόνο μέσα στο 2017, στη Ντόχα διοργανώθηκαν 39 διεθνείς διοργανώσεις! Ανάμεσά τους αγώνες Diamond League για τον Στίβο, Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής, Κ1 Καράτε Premier League και πολλές άλλες. Για τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένη και η διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου Κολύμβησης, αλλά μέχρι τώρα η FINA δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για τις εξελίξεις.

Ωστόσο, η ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να επηρεάσει τη Μπαρτσελόνα. Οι χώρες του περσικού κόλπου διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ και διπλωμάτες αποσύρονται πάραυτα. Βασικός σπόνσορας της “Μπάρτσα” από το 2013 είναι η Qatar Airways, το λογότυπο της οποίας βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια πάνω στη φανέλα της. Όμως, η συνεργασία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και ως εκ τούτου παράγοντες του καταλανικού συλλόγου διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

“Δεν ασχολούμαστε, γιατί από τις 30 Ιουνίου διακόπτονται όλοι οι δεσμοί μας με το Κατάρ” λένε οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα, που έχει ήδη παρουσιάσει τη φανέλα με το νέο χορηγό της. Ωστόσο, με τους συλλόγους της αραβικής χερσονήσου δεν ισχύει το ίδιο. Η Αλ Αχλί, ομάδα στην οποία ανήκει ο Γιάννης Φετφατζίδης, ανακοίνωσε επίσημα ότι ακυρώνεται η χορηγική συμφωνία που είχε συνάψει με την Qatar Airways. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς της FIFA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Financial Times – Όλη η αλήθεια για τον πόλεμο στο Κατάρ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πανικός στο Κατάρ με τους κατοίκους να αδειάζουν τα ράφια

ΑΚΟΜΑ: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο