Βόμβα! Κανείς δεν θέλει να… διαδεχτεί την Ελισάβετ – Λύθηκε το μυστήριο…

Θα “πεθάνει” η μοναρχία στην Αγγλία όταν φύγει από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ; Πολλοί θα απαντήσουν “ναι”. Με τη βασίλισσα να βρίσκεται ήδη στα 91 της χρόνια, πολλοί αναρωτιούνται για τον διάδοχο. Εκείνον, όμως, τον ρώτησαν;Γιατί αν κρίνουμε από την απάντηση του πρίγκιπα Χάρι στην ερώτηση αν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θέλουν να γίνουν βασιλιάδες, μάλλον ούτε ο πατέρας του, πρίγκιπας Κάρολος ούτε και ο αδερφός του πρίγκιπας Γουίλιαμ “ονειρεύονται” να διαδεχτούν την Ελισάβετ.

Αυτή, τουλάχιστον, είναι η άποψη που εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει ο πρίγκιπας Χάρι σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στο Newsweek. «Υπάρχει μέλος της βασιλικής οικογένειας που να θέλει να γίνει βασιλιάς ή βασίλισσα; Δεν νομίζω» λέει σε μια εξομολόγηση «ποταμό», στην οποία αποθεώνει τη γιαγιά του και Βασίλισσα της Βρετανίας, θυμάται τη μητέρα του και “καρφώνει” εκείνους που τον ανάγκασαν, σε ηλικία 12 ετών, να περπατήσει πίσω από το φέρετρό της.

 

Η μοναρχία και η Βασίλισσα
Ο γιος της Νταϊάνα και του πρίγκιπα Κάρολου, του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, δεν κρύβει ότι κατά βάθος αγαπάει τη μοναρχία αλλά μαζί με τον αδερφό του και την Κέιτ Μίντλετον θέλουν να την οδηγήσουν στον 21ο αιώνα. «Η μοναρχία είναι μια δύναμη καλού και θέλουμε να συνεχίσουμε την θετική ατμόσφαιρα που έχει επιτύχει η Βασίλισσα εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια αλλά δεν θα προσπαθήσουμε να την αντικαταστήσουμε», λέει ο 32χρονος πρίγκιπας, ιδιαίτερα αγαπητός στη νεολαία και στα μικρά παιδιά, περισσότερο από τον αδερφό του (και δεύτερο στη σειρά διαδοχής).

«Έχουμε εμπλακεί στον εκμοντερνισμό της βρετανικής μοναρχίας. Και δεν το κάνουμε για τους εαυτούς μας αλλά για το καλό του λαού. Υπάρχει κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας που να θέλει να είναι βασιλιάς ή βασίλισσα; Δεν νομίζω, αλλά όλοι θα υπηρετήσουμε το καθήκον μας την κατάλληλη στιγμή», είπε. Όμως, ακόμη κι αν κανείς δεν θέλει να… διαδεχτεί την Ελισάβετ, ο Χάρι θεωρεί ότι η μοναρχία και η βασιλική οικογένεια έχουν τη δική τους μαγεία και κανείς δεν θέλει αυτή να χαθεί. «Το βρετανικό κοινό και όλος ο κόσμος χρειάζεται τέτοιους θεσμούς», λέει.

Ένας από τους ρόλους που έχει ο Χάρι είναι να στηρίζει η βασίλισσα (και γιαγιά του), η οποία στα 91 της χρόνια πια, έχει αρχίσει να περνά κάποια από τα καθήκοντά της στα εγγόνια της. «Η βασίλισσα ήταν φανταστική στο να μας αφήνει να διαλέξουμε. Μας λέει να πάρουμε το χρόνο μας και να σκεφτούμε τα πράγματα αρκετά».

Δεν είναι η μοναδική φορά που ο Χάρι μιλάει τόσο τρυφερά για την Ελισάβετ. Όταν ερωτάται για την οικογένειά του, δεν αναφέρει τον πατέρα του ούτε τη μητριά του (η σχέση τους πλήγωσε τη μητέρα του) αλλά μόνο για τη Βασίλισσα, τη μητέρα του Νταϊάνα και (λιγότερο) τον Γουίλιαμ και την Κέιτ, η οποία γέμισε, πάντως, λίγο το κενό που άφησε στη ζωή του ο θάνατος της μητέρας του και την αποκαλεί «μεγάλη αδερφή» και συχνά πηγαίνει στο διαμέρισμά τους στο παλάτι του Κένσινγκτον κι εκείνη του μαγειρεύει το αγαπημένο του κοτόπουλο.

«Είναι αξιοθαύμαστη» λέει για τη Βασίλισσα και για τη μητέρα του: «Είχε το πιο υπέροχο χιούμορ και πάντα ήθελε να κάνει τα πράγματα διασκεδαστικά για εμάς και να μας προστατεύει».

 

«Κανένα παιδί δεν έπρεπε να το ζήσει»
Μια από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες είναι εκείνη από την κηδεία της Νταϊάνα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1997 όταν ο 12χρονος Χάρι και ο 15χρονος Γουίλιαμ μαζί με τον πατέρα τους πρίγκιπα Κάρολο και τον παππού του, πρίγκιπα Φίλιππο και τον αδερφό της Νταϊάνα, Τσάρλς Σπένσερ, περπατούσαν στους δρόμους του Λονδίνου, πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους, που σε ηλικία 36 ετών είχε χάσει τη ζωή της σε τροχαίο στο Παρίσι.

«Η μητέρα μου μόλις είχε πεθάνει και έπρεπε να περπατήσω πίσω από το φέρετρό της, περιστοιχισμένος από εκατοντάδες ανθρώπους που με έβλεπαν ενώ εκατομμύρια ακόμη παρακολουθούσαν από την τηλεόραση», λέει στο Newsweek και με το πρόσωπό του να “σκοτεινιάζει” συνεχίζει: «Δεν νομίζω πως από κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να έχει ζητηθεί να κάνει κάτι τέτοιο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν νομίζω πως θα γινόταν σήμερα».

 

Ένας καθημερινός τύπος
Περιγράφει επίσης πως η Νταϊάνα έμαθε σε εκείνον και τον αδερφό του την καθημερινή ζωή. Τους έπαιρνε μαζί με τον Γουίλιαμ και τους πήγαινε να συναντήσουν αστέγους. «Δόξα το Θεό δεν είμαι τελείως αποκομμένος από την πραγματικότητα. Ο κόσμος θα έμενε έκπληκτος αν ήξερε πόσο κανονική ζωή κάνουμε εγώ και ο Γουίλιαμ. Ψωνίζω μόνος του και κάποιες φορές, όταν πάω στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου, ανησυχώ μήπως κάποιος με φωτογραφίσει με το κινητό του. Αλλά είμαι αποφασισμένος να έχω μια σχετικά φυσιολογική ζωή και αν είμαι τυχερός να κάνω παιδιά» λέει ο Χάρι και αφού κάνει και παύση συνεχίσει: «Και βασιλιάς να ήμουν, θα έκανα μόνος μου τα ψώνια μου».

Πηγή: Newsweek