Η ηχηρή “απάντηση” Τσίπρα σε Καραμανλή που πέρασε στα… ψιλά!

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απάντησε στην κριτική που δέχεται για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως εάν δεν βρεθεί λύση στο eurogroup της Πέμπτης, τότε το πρόβλημα θα… λυθεί σε Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, μια αναφορά του για το θέμα του χρέους, πέρασε στα ψιλά, καθώς ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει στις “διαρροές” Καραμανλή, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ως λάθος να ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα πριν τις γερμανικές εκλογές.

Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: “Κάναμε καλά που ανοίξαμε το θέμα του χρέους; Μήπως αυτοεγκλωβιστήκαμε; Κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι. Τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση.

Η δεύτερη παρατήρηση. Μήπως το timing τώρα δεν είναι καλό; Μήπως μετά τις γερμανικές εκλογές θα ήταν καλύτερο; Το timing είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο.

Γιατί:

1) έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους

2) Έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών

3) Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας

4) Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί…”.