Κατρούγκαλος: Όλα τα λεφτά της δόσης θα πάνε στους δανειστές!

Το ποιες ανάγκες θα καλύψει η δόση, για χάρη των οποίων η κυβέρνηση επέβαλε νέα μνημονιακά μέτρα με περικοπές συντάξεων και μισθών, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος εξέφρασε την ευχή να μην καλύψει μόνο τα χρέη προς τους δανειστές!

«Το μοναδικό ζήτημα που υπάρχει είναι η δόση να είναι πράγματι υψηλή, ούτως ώστε να μην καλύψει μόνο τα 6,5 δισ. των υποχρεώσεων του χρέους, αλλά να δώσει και τη δυνατότητα στο Δημόσιο να πληρώσει και ληξιπρόθεσμες οφειλές», σημείωσε χαρακτηριστικά!

«Έχοντας ξεμπερδέψει τη συζήτηση για την αξιολόγηση, που βασάνιζε σε όλες τις προηγούμενες φάσεις την πολιτική ζωή, τώρα επικεντρώνουμε στο ουσιώδες και μακροπρόθεσμο, που είναι το θέμα του χρέους και το θέμα της ανάπτυξης» επισήμανε ο αν. Υπουργός.

Μάλιστα εξήγησε το τελευταίο λέγωντας ότι «ακριβώς γι αυτόν τον λόγο ήταν σημαντική η διαδικασία ψηφοφορίας και εφαρμογής των μέτρων, διότι τα δυσμενή μέτρα δεν είναι μόνο ότι αντισταθμίζονται με αντίθετά τους, αλλά και πρόκειται να εφαρμοστούν το 2019, επομένως η προϋπόθεση της επίλυσης του χρέους είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων αυτών».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», στη διαβούλευση «όλοι οι παίκτες αυτή τη στιγμή θέλουν λύση» όσον αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τόνισε ότι «έχει λήξει, δεν υπάρχει ζήτημα ούτε για την αξιολόγηση, ούτε για τη δόση».

«Φαίνεται ότι υπάρχει και μία σημαντική κινητικότητα, η οποία εκδηλώνεται και με την παρουσία -σήμερα στην Αθήνα- του Γάλλου υπουργού Οικονομικών. Το ζητούμενο ήταν για τη δική μας πλευρά να μην υπάρχουν “λύσεις Πυθίας” ή “ήξεις αφήξεις” στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή να υπάρχει καθαρή λύση, η οποία να δίνει διέξοδο για το χρέος, μία συγκεκριμένη καταγραφή των μέτρων και κυρίως να επιτρέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη και μέσω αυτής την επιστροφή στις αγορές» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σχολιάζοντας τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαπραγμάτευση, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «το ΔΝΤ δεν αντιλαμβάνεται τι είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, λειτούργησε σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ως ο σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού, πολλές φορές με τρόπο πολιτικού εκβιαστή και όχι διαπραγματευτή».

«Μία από τις σημαντικότερες δυσκολίες που είχαμε -και εξακολουθούμε να έχουμε- στο να διαμορφώσουμε πραγματικά πολιτικές ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής, ήταν οι συγκεκριμένες θέσεις του ΔΝΤ» σημείωσε.

 

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές το ’18; Τι προβλέπουν οι Βρυξέλλες για την Ελλάδα