Κόντρα Τουρκίας με αραβικό μπλοκ για τα στρατεύματά της στο Κατάρ

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να επανεξετάσει τη συμφωνία για τη στρατιωτική της βάση στο Κατάρ» διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Φίκρι Ισίκ.

Το τελεσίγραφο της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν προς το Κατάρ, που περιλαμβάνει και την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Ντόχα, απέρριψε άμεσα η Άγκυρα.

Ειδικότερα, μεταξύ των αιτημάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας στους FT οι τέσσερις χώρες φέρoνται να απαιτούν το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης που διαθέτει η Τουρκία σε καταρινό έδαφος και ξεκαθαρίζουν πως η Ντόχα θα πρέπει να αρνηθεί κάθε προσφορά τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να επανεξετάσει τη συμφωνία για τη στρατιωτική της βάση στο Κατάρ» διεμήνυσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Φίκρι Ισίκ.

«Η επανεξέταση της βασικής συμφωνίας με το Κατάρ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη μας», ανέφερε ο Iσίκ σε τηλεοπτική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι ωφέλιμη για ολόκληρο τον Κόλπο.

«Η βάση είναι ένας εγγυητής της ασφάλειας του Κατάρ και του Κόλπου και οι απαιτήσεις για το κλείσιμό του δείχνουν διάθεση παρέμβασης στους δεσμούς μας με τη Ντόχα», πρόσθεσε.

Ο τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει δει ακόμα τον κατάλογο των 13 αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος της τουρκικής στρατιωτικής βάσης. «Εάν υπάρχει μια τέτοια απαίτηση, αυτό θα σημαίνει παρέμβαση σε διμερείς δεσμούς», είπε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι η ένταση με το Κατάρ θα μπορούσε να επιλυθεί χωρίς να συνεχιστεί η κρίση.

Πέντε τεθωρακισμένα οχήματα και 23 στρατιωτικοί έφθασαν στη Ντόχα στις 22 Ιουνίου στο πλαίσιο της ανάπτυξης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ντόχα.

Διαβάστε επίσης: Σκότλαντ Γιαρντ: Ψυγειοκαταψύκτης προκάλεσε την πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ

Μην χάσετε: «Βρύχησε» η ρωσική αρκούδα και σφυροκόπησε με πυραύλους Κρουζ στόχους του ISIS