Μετά το Brexit χιλιάδες Βρετανοί λαμβάνουν τη γερμανική υπηκοότητα

Η ανησυχία για τη μορφή που θα λάβει το Brexit από τους Βρετανούς αποτυπώνεται ανάγλυφα από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας η οποία καταγράφει εκτίναξη κατά 361% το 2016 του συνολικού αριθμού των Άγγλων που έλαβαν τη γερμανική υπηκοότητα.

Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι οι εκλογές θα κάνουν δυσκολότερη στο μέλλον την παραμονή και εργασία εντός της ΕΕ και γιαυτό το λόγο σπεύδουν να αποκτήσουν και μια ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξακολουθεί να επιθυμεί ένα «σκληρό» Brexit, με έξοδο της Βρετανίας απ’ την Κοινή Αγορά ώστε να μπορέσει να περιορίσει την μετανάστευση.

Συνολικά, 2.865 Βρετανοί έλαβαν τον περασμένο χρόνο την γερμανική υπηκοότητα, αύξηση που ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη φέτος καθώς απαιτούνται αρκετοί μήνες για να λάβει κάποιος γερμανικό διαβατήριο.

Κάποιοι Βρετανοί ενδεχομένως να ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σκληρό Brexit, αφήνοντας την χώρα εκτός της ενιαίας αγοράς και περιορίζοντας την ελευθερία των μετακινήσεων εντός του μπλοκ.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ το 2019, αλλά η εκλογική αποτυχία της Τερέζα Μέι την περασμένη εβδομάδα, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι είδους συμφωνία για το Brexit θα επιτευχθεί.

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι συνολικά 110.400 ξένοι έλαβαν πέρυσι την γερμανική υπηκοότητα, αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης να παρατηρείται σε Βρετανούς.

Οι περισσότεροι που έλαβαν γερμανική υπηκοότητα είναι Τούρκοι παρότι ο αριθμός αυτός, 16.290, είναι μειωμένος κατά 17,3% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Περίπου 6.632 Πολωνοί έλαβαν την γερμανική υπηκοότητα το 2016, αύξηση 11,3%.

Μυστικές διαβουλεύσεις

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Daily Telegraph, στελέχη της κυβέρνησης των Τόρηδων μετέχουν σε μυστικές διαβουλεύσεις με πολιτικούς του Εργατικού Κόμματος για ένα ήπιο Brexit, που θα επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει μέλος της Κοινής Αγοράς. Οι θιασώτες αυτής της άποψης είναι μάλιστα έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση φέρονται να μετείχαν αρκετοί πρωτοκλασάτοι υπουργοί της Μέι. Στόχος της συνάντησης ήταν να ασκηθούν πιέσεις στην πρωθυπουργό να αλλάξει γραμμή. Ενώ λέγεται ότι συζητήθηκε και η προοπτική δημιουργίας μιας διακομματικής επιτροπής για το Brexit, που θα διασφαλίσει μια συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την “Telegraph” η Μέι γνωρίζει για τις μυστικές διαβουλεύσεις εδώ και μερικές ημέρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι για να τις εμποδίσει.

Οι εικασίες ότι η Μέι θα υιοθετήσει μια πιο μαλακή γραμμή αναφορικά με το διαζύγιο απ’ την ΕΕ τροφοδοτήθηκαν μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης.

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέηβιντ Ντέιβις είπε τη Δευτέρα στο BBC ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή και την έξοδο της χώρας απ’ την Κοινή Αγορά κι ότι είναι έτοιμη να αποχωρήσει ακόμη και χωρίς συμφωνία αν δεν πετύχει τους στόχους της στη διαπραγμάτευση.

Διαβάστε ακόμη: ISIS: Καλεί τους μαχητές να επιτεθούν σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Αυστραλία!