Με τις… ευλογίες τις FIFA – Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις στο καταστατικό της ΕΠΟ

ΕΠΟ

Με 149 ψήφους υπέρ και 32 κατά, υπερψηφίστηκε το νέο καταστατικό της ΕΠΟ, μετά και τις αλλαγές που πρότεινε FIFA.

Υπέρ του νέου καταστατικού ήταν όλες οι ομάδες της Superleague, αλλά και της Football League, δέκα ΕΠΣ ψήφισαν κατά του καταστατικού (Δυτική Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κεφαλληνία-Ιθάκη, Λακωνία, Λασίθι, Πειραιάς), ενώ η ΕΠΣ Μεσσηνίας… διχάστηκε σε δύο “όχι” κι ένα “ναι”.

Έτσι, αποφεύγεται το ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού Grexit κι η Ομοσπονδία θα μπορέσει να προχωρήσει σε εκλογές “για μια επανεκκίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο”, έχοντας την εποπτεία της UEFA με μια επιτροπή παρακολούθησης.

Τις βασικές αλλαγές ανέφερε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση -πριν την ψήφιση του νέου καταστατικού- ο εκπρόσωπος της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς:

“Θα υπάρχει επιτροπή της UEFA στην Ελλάδα που θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Το νέο καταστατικό δεν μπορεί να προβλέψει και να λύσει όλα τα προβλήματα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός και σε κάθε ΓΣ θα πρέπει να ανανεώνεται, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τις τάσεις στο ποδόσφαιρο. Οι καταστατικές αλλαγές έγιναν αποκλειστικά από την FIFA και την UEFA, δεν ανήκουν πουθενά αλλού. Είναι ένα ελάχιστο αλλαγών έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση.

Προτείναμε να μειωθεί ο αριθμός εκπροσώπων στη ΓΣ., προκειμένου αυτή να είναι πιο αποτελεσματική. Επίσης, αυξήσαμε τον αριθμό επαγγελματικών ομάδων. Κάθε όργανο της ΕΠΟ θα έχει εκπροσώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάπτυξή του. Για την διαιτησία θα υπάρχει και εκεί έλεγχος.

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις. Η βασική αλλαγή που δεχόμαστε από μέρους σας είναι η πιο σημαντική να καταργήσουμε το παράρτημα του καταστατικού (κωλύματα παραγόντων-ποινικές ευθύνες). Αν σήμερα τελειώσει η πρώτη φάση και περάσουμε στις δύο επόμενες, τότε πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για τα σοβαρά θέματα. Διαιτησία, χουλιγκανισμό και, στημένοι αγώνες. Επίσης, θέλουμε να σας στείλουμε τους καλύτερους εμπειρογνώμονες για το video assistant referee.

Στη διάρκεια των συνεδριάσεων εδώ στην Αθήνα είδα πολλούς ικανούς ανθρώπους να αλλάξουν την κατάσταση στην Ελλάδα. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να αναλάβουμε όλη μας τις ευθύνες που μας αναλογούν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για δυο χρόνια στον Παναθηναϊκό ο Λούκας Λεκαβίτσιους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξανά πατέρας ο Κριστιάνο Ρονάλντο – Επιβεβαίωσε για τα δίδυμα

ΑΚΟΜΑ: Μεταγραφικός «πυρετός» στον Ολυμπιακό