Μυστικές ασκήσεις Ισραηλινών και Κύπριων κομάντος αναστατώνει την Τουρκία

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονας χώρας η αποκάλυψη των πολυήμερων μυστικών κοινών ασκήσεων 400 κομάντο του στρατού του Ισραήλ και σημαντικού αριθμού του κυπριακού στρατού στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την περασμένη Κυριακή βρίσκονται οι Ισραηλινοί για τους σκοπούς κοινής άσκησης με τις Ειδικές Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, η οποία περιλαμβάνει ειδικές επιχειρήσεις που εκτείνονται από το Δάσος της Πάφου μέχρι την οροσειρά του Τροόδους.

Η διεξαγωγή της άσκησης δεν ανακοινώθηκε ούτε από το υπ. Άμυνας της Κύπρου ούτε από αυτό του Ισραήλ και στόχος ήταν να κρατηθεί μυστική.

Οι κομάντος ασκούνται σε σενάρια ανακατάληψης χωριών, ραντάρ και δολιοφθορές, ενώ η άσκηση γίνεται με τη συμμετοχή αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων

Για την άσκηση η πληροφόρηση τόσο από το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, όσο και από το αντίστοιχο του Ισραήλ είναι πολύ περιορισμένη και φιλτραρισμένη, ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο στην άσκηση πέραν των 400 Ισραηλινών Κομάντο και τον Κύπριων Καταδρομέων συμμετέχουν ελικόπτερα Black Hawk του ισραηλινού στρατού, μηχανοκίνητα τύπου Hummer και άλλα ειδικά σχεδιασμένα αυτοκίνητα 4×4, πάντα υπό το βλέμμα της ισραηλινής αεροπορίας.

Από την άλλη τα στελέχη των Καταδρομών που συμμετέχουν στην άσκηση επιχειρούν ταυτόχρονα και σε συνεννόηση με τους ισραηλινούς εκτελώντας τις ημερήσιες διαταγές που εκδίδονται.

Αυτό που προκαλεί θετική εντύπωση στους Κύπριους συμμετέχοντες στην άσκηση είναι η πειθαρχεία που επιδεικνύουν οι ισραηλινοί κομάντος καθώς και το πνεύμα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μαζί με τους Κύπριους συναδέλφους τους.

Η άσκηση εντάσσεται στα πλαίσια της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ που υπογράφηκε μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών στις 24 Φεβρουαρίου του 2016.

Η άσκηση γίνεται με τη συμμετοχή αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων που χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο. Οι κομάντος ασκούνται σε σενάρια ανακατάληψης χωριών, ραντάρ και δολιοφθορές.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει και ασκήσεις της Ισραηλινής αεροπορίας με τη Κυπριακή αεράμυνα.

Ο λόγος είναι ότι η Κύπρος διαθέτει ρωσικά συστήματα TOR-M1 και BUK τα οποία διαθέτουν και αραβικές χώρες. Από την άλλη η Κύπρος επωφελείται καθώς η αεράμυνα αντιμετωπίζει αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη όμοια με αυτά που διαθέτει η Τουρκία.

Η άσκηση επί εδάφους με χερσαίες δυνάμεις γίνεται για πρώτη φορά, καθώς το έδαφος της Κύπρου προσομοιάζει με αυτό γειτονικών χωρών του Ισραήλ.

Είναι η πρώτη φορά που χερσαίες δυνάμεις των δύο χωρών συνεργάζονται σε επιχειρησιακό επίπεδο αφού μέχρι τώρα οι κοινές ασκήσεις περιορίζονταν σε κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος του 2017 ή τις αρχές του 2018 προγραμματίζεται νέα κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμα: Συναγερμός στην Κύπρο – Έκρηξη στη βάση της Δεκέλειας