Συγκλονιστικές εικόνες: Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν την ISIS με βόμβες λευκού φωσφόρου (video)

Αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη Ράκκα, πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στην Συρία, δείχνουν ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που μάχεται το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος εκεί, χρησιμοποίησε βόμβες εμπλουτισμένες με λευκό φωσφόρο, η χρήση του οποίου απαγορεύεται σε κατοικημένες περιοχές από το διεθνές δίκαιο.

Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν εκρήξεις φωτός στις ανατολικές περιοχής της πόλης της Ράκκα την Πέμπτη το βράδυ. Την ημέρα, οι εκρήξεις μοιάζουν με λευκές “φουσκάλες” που έπεφταν στο έδαφος σαν πλοκάμια λευκού καπνού. Και οι δύο εικόνες είναι τυπικές “οπτικές υπογραφές” του λευκού φωσφόρου, το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί σε βλήματα πυροβολικού, σύμφωνα με την New York Times.

Κάτοικοι της πόλης ανέβαζαν επίσης βίντεο και ανέφεραν παρόμοιο βομβαρδισμό την Παρασκευή.

Τα βίντεο και τις εικόνες τα έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Aamaq του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και μια ομάδα που παρακολουθεί την κατάσταση στην πόλη και λέγεται “Η αθόρυβη σφαγής της Ράκκα” (Raqqa Slaughtered Silently).

Η ανάδειξη των ισχυρισμών από το Ισλαμικό Κράτος για τη χρήση λευκού φωσφόρου από τις διεθνής δυνάμεις υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί μέρος των προσπαθειών της τρομοκρατικής οργάνωσης να δυσφημίσει τους εχθρούς της.

Επίσης ισχυρίζονται ότι λευκό φώσφορο, μαζί με άλλους εμπρηστικούς μηχανισμούς, χρησιμοποιήθηκαν από δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης κατά των ανταρτών στο Χαλέπι και αλλού.

Ένας αξιωματικός των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, στο Ιράκ και στη Συρία έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πυρομαχικά, αλλά δήλωσε ότι αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν εναντίον ανθρώπων. Ο αξιωματικός μίλησε υπό την προϋπόθεση να παραμείνει ανώνυμος, επειδή δεν είχε άδεια να μιλήσει για τη χρήση του συγκεκριμένου πυρομαχικού.

Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται τους τζιχαντιστές, κ. Ryan Dillon, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει για την χρήση ειδικών πυρομαχικών. Αλλά πρόσθεσε ότι “σύμφωνα με το νόμο της ένοπλης σύρραξης, τα βλήματα λευκού φωσφόρου χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο, την κάλυψη και τη σηματοδότηση του εδάφους και λαμβάνουμε πλήρως υπόψη τις πιθανές παρενέργειες σε πολίτες και πολιτικές δομές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκοτώθηκε ο ηγέτης του ISIS σε αεροπορική επίθεση στην Συρία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατέρριψαν με πύραυλο τουρκικό πολεμικό ελικόπτερο

ΑΚΟΜΗ: Σε πανικό η Άγκυρα από τον αποκλεισμό του Κατάρ