Ολοκληρώθηκε το Eurogroup: Πήραμε δόση 8,5 δισ. ευρώ – Υπόσχεση για χρέος

Σε άγριο παζάρι εξελίχθηκε το Eurogroup – Η Ελλάδα φέρεται να έχει εξασφαλίσει εκταμίευση ποσού 8,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη, υπήρξε «Ομοφωνία στο Eurogroup για Ελλάδα».

Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά.

Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Δηλώσεις Γερούν Ντάισελμπλουμ 

“Είδαμε την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων για τη β’ αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιστεύω ότι αυτά θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος. Παράταση των ωριμάνσεων, αλλά και των επιτοκίων έως και 15 έτη. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών

Το Eurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το τρέχον έτος.”

Δηλώσεις Πιέρ Μοσκοβισί

Πρόκειται για μια πολύ καλή συνεδρίαση διότι μετά από πολλούς μήνες καταφέραμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Είναι μια επιτύχια δίχως αμφιβολία. Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχαν γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμέυσεις της. Η συμφωνία είναι σπουδαία. Πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δηλώσεις Ρέγκλινγκ

Αυτή είναι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει εντυπωσιακό πακέτο προαπαιτούμενων και την τήρησή τους…
Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης στην Ελλάδα.

Δηλώσεις Κριστίν Λαγκάρντ

Ως αποτέλεσμα της συμφωνία θα προτείνω στο ΔΝΤ την έγκριση επί της αρχής μιας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα.

“Ο ένας βραχίονας του προγράμματος είναι οι πολιτικές που αναμένουμε να λάβει η Ελλάδα, ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Ο πρώτος, ήταν κάτι που εκπλήρωσε η Ελλάδα. Υπήρχε πρόοδος και στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα επ’ αυτού

Το πρόγραμμα υιοθετείται από το ΔΝΤ επί της αρχής, οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Η κρίση αποφεύχθηκε. Διατηρείται η σταθερότητα, η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερη θα ήταν η τελική έγκριση επί των μέτρων χρέους ώστε να υπάρξει περισσότερη διαύγεια.

Αυτή εδώ είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Μέγιστη πρόοδος επιτεύχθηκε για την ελάφρυνση του χρέους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: EuroWorking Group: Η Ελληνική κυβέρνηση υποτάχθηκε στο Σόιμπλε!

ΑΚΟΜΗ: «Δεν θα πάρουμε απόφαση για το χρέος» – Όσα είπε μπαίνοντας ο Ντάισελμπλουμ