Ο Εγκέλαδος πλήγωσε τη Λέσβο – Πάνω από 90 οι μετασεισμοί (Γράφημα)

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε την Δευτέρα στις 15:28 το απόγευμα άφησε τα σημάδια του στην Λέσβο.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε όλο το νησί της Λέσβου, σε ολόκληρο το βορειοανατολικό Αιγαίο αλλά και μέχρι την Αττική, στα παράλια της Τουρκίας, από- την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Σμύρνη. Μία νεκρή, αρκετούς τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές, ειδικά στην Βρίσα που καταστράφηκε ολοσχερώς, στο Πλωμάρι και στα Βάτερα.

Ο σεισμός σύμφωνα με το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, είχε εστιακό βάθος βάθος 10 χλμ. με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή νοτίως του Πλωμαρίου της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου, μία εγκλωβισμένη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή λίγο μετά τις 20.00 από τα σωστικά συνεργεία, στον οικισμό Βρίσα. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας του Πολιχνίτου.

Να σημειώσουμε ότι η Λέσβος παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε γράφημα που επιμελήθηκε ο Βασ. Κοριμέντζας για το ΑΠΕ-ΜΠΕ δείχνει ακριβώς τις πληγές που άφησε ο ισχυρός σεισμός στο νησί.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η καταστροφή στη Βρίσα είναι ολοκληρωτική. Ο σεισμός άφησε πίσω του μια νεκρή και 15 τραυματίες, 9 στα 10 σπίτια έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες, ενώ οι σεισμοπαθείς άστεγοι πέρασαν το βράδυ σε σκηνές τοποθετήθηκαν στο γήπεδο της Πολυκνίτου και σε δωμάτια στο Βατερό.

Στο Πλωμάρι επίσης κατέρρευσαν παλαιά σπίτια, έκλεισαν δρόμοι λόγω κατολισθήσεων, ενώ είχαμε και ζημίες στον οικισμό της Πλαγιάς.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων σημειώθηκαν σε πολλά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Στο γράφημα επίσης μπορείτε να δείτε και τους πιο ισχυρούς σεισμούς στην ιστορία της Λέσβου.

Ο Εγκέλαδος συνεχίζει να κουνάει το νησί

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στην περιοχή. Χαρακτηριστικές είναι και οι εικόνες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Μέχρι αυτή την στιγμή, 24 ώρες από τον σεισμό των 6,1, έχουν σημειωθεί πάνω από 90 μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους αυτό είναι φυσικό και αναμένεται να συνεχιστεί για βδομάδες ακόμα ίσως και για μήνες.

Διαβάστε επίσης: Καταστροφικός σεισμός στην Λέσβο: «Τσουνάμι» χτύπησε το Πλωμάρι – Δεκάδες οι μετασεισμοί – Τι λένε οι σεισμολόγοι (Συγκλονιστικές εικόνες)

Μη χάσετε: Προειδοποιούν οι σεισμολόγοι για νέο ισχυρό σεισμό!

Ακόμη: Αυτή είναι η 43χρονη μητέρα θύμα του σεισμού – Η τραγική ειρωνεία