Ο Τραμπ ετοιμάζεται να απολύσει τον ειδικό εισαγγελέα που τον ελέγχει

Μετά την απομάκρυνση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τώρα ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποπέμψει και τον ειδικό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα για τις καταγγελθείσες προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016 και το εάν και κατά πόσον η εκστρατεία του νυν προέδρου συνεργάστηκε με τη Μόσχα.

«Πιστεύω ότι σκέφτεται πιθανώς να τερματίσει τον ειδικό εισαγγελέα», είπε ο γενικός διευθυντής της Newsmax Media και μέλος της λέσχης Mar-a-Lago του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα Κρίστοφερ Ράντι στην εκπομπή “News Hour” του δικτύου PBS. «Νομίζω ότι ζυγίζει αυτή την επιλογή».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την άποψή του σε μήνυμα που έστειλε στην Washington Post, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Στο PBS είπε ότι θα ήταν «πολύ σημαντικό λάθος» του Τραμπ να επιδιώξει την αποπομπή του Μιούλερ.

O Ράντι ήταν χθες στο Λευκό Οίκο, αλλά δεν συνάντησε τον πρόεδρο, είπε ο εκπρόσωπος του Τραμπ. «Ο Κρις Ράντι μιλά εξ’ ονόματός του», σχολίασε. Ο Ράντι φαίνεται ότι στήριξε την εκτίμησή του σε σχόλια που έκανε δημοσίως το Σαββατοκύριακο ένα μέλος της ομάδας νομικής εκπροσώπησης του Τραμπ.

Μιλώντας την Κυριακή στο ABC News ο Τζέι Σέκουλοφ είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνει εικασίες» ως προς το αν ο πρόεδρος διατάξει την απόλυση του Μιούλερ. Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να φανταστεί να εγερθεί τέτοιο ζήτημα.»

Την επομένη ο Ράντι είπε στο PBS ότι η σκέψη του Τραμπ για αποπομπή του Μιούλερ ήταν «σχεδόν σαφής απ’ αυτά που είπε πρόσφατα ένας απ’ τους δικηγόρους του στην τηλεόραση».

Ο Τραμπ έχει όντως την εξουσία να απομακρύνει τον ειδικό εισαγγελέα. Ο Μιούλερ διορίστηκε απ’ τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν κι ο Τραμπ θα μπορούσε να διατάξει τον Ρόζενσταϊν να αποπέμψει τον Μιούλερ.

Όμως μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά καταστροφική, σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ. Η απόπειρα του Ρίτσαρντ Νίξον να απομακρύνει έναν ειδικό εισαγγελέα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ οδήγησε στην παραίτηση δύο ανώτατων αξιωματούχων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το θέμα που ήγειρε ο Ράντι φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ρόζενσταϊν, που αναμένεται να καταθέσει σήμερα σε δύο επιτροπές του Κογκρέσου και να αντιμετωπίσει πιεστικά ερωτήματα για την έρευνα για τη Ρωσία και την ανεξαρτησία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τα σχόλια του Ράντι.

Αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς θα καταθέσει σήμερα ενώπιον της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, όπου μπορεί να τεθεί το θέμα της πιθανής απόλυσης του Μιούλερ.

Την ιδέα της απομάκρυνσης του Μιούλερ ενστερνίζονται, όπως φαίνεται και άλλοι σύμμαχοι του Τραμπ, όπως ο πρόεδρος πρόεδρος της Βουλής, ο σκληροπυρηνικός Νιουτ Γκίνγκριτς, ο οποίος σε tweet της περασμένης Κυριακής έγραψε: «Οι Ρεπουμπλικανοί πλανώνται αν νομίζουν ότι ο ειδικός εισαγγελέας θα είναι δίκαιος… Είναι η ώρα να το ξανασκεφτούμε.»

Διαβάστε ακόμη: Ψυχρολουσία περιμένει την Ελλάδα για το χρέος στο Eurogroup