Ο συριακός στρατός διείσδυσε στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ

Οι ένοπλες δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης διείσδυσαν σήμερα, για πρώτη φορά από το 2014, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, η οποία ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το Ισλαμικό Κράτος, εκτός από ένα μικρό μέρος της πρωτεύουσάς της και το αεροδρόμιο.

“Ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια Ιρακινών, Λιβανέζων και Ιρανών μαχητών, διείσδυσε σήμερα σε βάθος 8 χιλιομέτρων στην επαρχία κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, χάρη στη σημαντική ρωσική υποστήριξη” ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ εκδιώχθηκαν πριν από τρία χρόνια από τους τζιχαντιστές από αυτήν την επαρχία, που διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου. Από τον Ιανουάριο του 2015 το ΙΚ πολιορκεί τον κυβερνητικό τομέα της ομώνυμης πρωτεύουσας, όπου ζουν ακόμη περίπου 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τζιχαντιστές προσπάθησαν πολλές φορές, αλλά χωρίς επιτυχία, να καταλάβουν το δυτικό τμήμα της πόλης (το 40% που δεν ελέγχουν) καθώς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Για να άρει την πολιορκία στην πόλη Ντέιρ Εζόρ ο στρατός προωθείται σε τρεις άξονες: από την πλευρά της Παλμύρας στα νοτιοδυτικά προς την κατεύθυνση της Σούχνα, από τα δυτικά από την επαρχία της Ράκας και από τα νοτιοανατολικά κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, όπου ελέγχει πλέον μια λωρίδα μήκους 85 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προελαύνουν οι συριακές δυνάμεις – Σφοδρές μάχες στην Ράκα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βρύχησε» η ρωσική αρκούδα και σφυροκόπησε με πυραύλους Κρουζ στόχους του ISIS (video)

ΑΚΟΜΗ: Ζήτημα μερικών ημερών η απελευθέρωση της Μοσούλης