«Πέρασαν» τα προαπαιτούμενα μέτρα μετά από «θυελλώδη» διαδικασία

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στην ονομαστική ψηφοφορία, «πέρασαν» οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα για τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το αφορολόγητο.

Οι δύο τροπολογίες για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με την κανονική διαδικασία της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων.

Τις τρεις τροπολογίες που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ενώ καταψήφισαν 84 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων). Είχαν αποχωρήσει από την Ολομέλεια η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως είναι απαραίτητη η άμεση υπερψήφιση των μέτρων προκειμένου στο ερχόμενο eurogroup της 15ης Ιουνίου να συζητηθεί η προοπτική ρύθμισης του χρέους. Αποκάλυψε δε ότι μέρος των δανειστών – τους οποίους μάλιστα αποκάλεσε ως «control freaks» – επιθυμούν να περιορίσουν την συνεδρίαση σε συζήτηση για το αν έχει εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της ώστε να μην συζητηθεί το χρέος, και κάλεσε τη Βουλή των Ελλήνων να μην τους δώσουν αυτή την ευκαιρία.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να «δώσει λύση με εκλογές» προκειμένου όπως είπε να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης». «Μόνο από εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Πρέπει να έρθει μια κυβέρνηση που δεν θα δώσει μάχη μόνο για το χρέος αλλά και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και επενδύσεις και θα ξαναβάλει την Ελλάδα στην σωστή θέση στην γεωπολιτική σκακιέρα. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος». Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον πρωθυπουργό είπε «Καλώ τον κ. Τσίπρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ιεραρχήσει τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του. Η ιστορία μας κρίνει εκ των υστέρων όμως η κοινωνία μας κρίνει καθημερινά».

«Σας ζητήθηκαν πρόσθετα προαπαιτούμενα μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου;» ρώτησε ο αρχηγός της ΝΔ για να συνεχίσει «Μας λέγατε ότι η ψήφιση των προηγούμενων μέτρων φέρνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης . Σήμερα φέρνετε νέα μέτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα ένταση στη Βουλή για το “κύμα” μαζικών τροπολογιών

ΑΚΟΜΗ: Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα – Στη Βουλή προς ψήφιση οι 5 τροπολογίες (pdf)