Πολύνεκρα ναυάγια στην Μεσόγειο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Φόβοι ότι δεκάδες μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, πνίγηκαν σε ένα νέο ναυάγιο στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, εξέφρασε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR), καθώς χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε ότι τουλάχιστον 126 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο πλεούμενου, στα ανοικτά της Λιβύης.

“Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μια λέμβος στην οποία επέβαιναν τουλάχιστον 85 άνθρωποι έσπασε στα δύο και βυθίστηκε, λίγο μετά τον απόπλου από τη Σαμπράθα στο δυτικό τμήμα της Λιβύης την Πέμπτη”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της UNHCR, ο Φεντερίκο Φόσι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως ανέφερε, τρία ξύλινα πλοιάρια αναχώρησαν ταυτόχρονα από τις λιβυκές αρχές το πρωί εκείνης της μέρας. Οι επιβάτες του πρώτου σκάφους διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, όπου και μετέφεραν πληροφορίες για την τύχη των άλλων δύο πλοιαρίων.

Ένα από τα άλλα πλοιάρια αναχαιτίστηκε από τις λιμενικές αρχές της Λιβύης και ρυμουλκήθηκε στην ακτή, ενώ το άλλο έσπασε στα δύο, με πολλούς από τους επιβαίνοντες να πέφτουν στη θάλασσα, τόνισε ο Φόσι.

“Κάποιοι επέζησαν και επικοινώνησαν έπειτα με οικείους τους που επέβαιναν στην πρώτη λέμβο, λέγοντάς τους ότι διασώθηκαν από τις λιβυκές αρχές. Δεν γνωρίζουμε πόσοι παρασύρθηκαν από τα κύματα”, πρόσθεσε.

Ανάμεσα σε εκείνους για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί, είναι πολλές οικογένειες με παιδιά από τη Συρία και χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Οι μετανάστες που έφτασαν χθες στη Σικελία είπαν σε εργαζόμενους οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας πως επτά άνθρωποι πνίγηκαν πέφτοντας στη θάλασσα σε ένα ακόμη ναυάγιο, ανάμεσά τους ο σύζυγος μιας εγκύου από το Καμερούν που βρισκόταν ανάμεσα στους επιζώντες.

“Αυτές οι τραγωδίες είναι μια υπενθύμιση των σοβαρών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν εξωθούνται να δραπετεύσουν από τις χώρες τους, εξαιτίας του πολέμου και των διώξεων”, δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Σεσίλ Πουιγί.

“Από την αρχή αυτού του έτους, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη”, τόνισε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, από την αρχή της χρονιάς περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα αποκαλύπτει πως βλέπουν Έλληνες και άλλοι λαοί Brexit και Ευρώπη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκάθαρος ο Σόιμπλε: Δεν θα γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ούτε…

ΑΚΟΜΗ: Δένδιας για Κασιδιάρη: « Ήξερα ότι μπορεί να «αρπάξω» καμία αλλά….»