Προειδοποιούν οι σεισμολόγοι για νέο ισχυρό σεισμό!

Ανησυχία προκαλεί στις αρμόδιες αρχές οι προειδοποιήσεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Άκη Τσελέντη, αλλά και Τούρκου σεισμολόγου για πιθανή εκδήλωση νέου ισχυρού σεισμού που θα ξεπεράσει τα 5,4 ρίχτερ!

Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM εκτίμησε πως οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες για το σεισμικό φαινόμενο και κάλεσε την πολιτεία να είναι ιδιαίτερα σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο άμεσης επέμβασης στην περιοχή.

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι περιμένουν νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7- 6,8 Ρίχτερ μετά τη σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Μυτιλήνη!

Με δύο ατομικές βόμβες ισούται η ενέργεια που απελευθερώθηκε από το φονικό σεισμό, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του σεισμολογικού κέντρου Καντιλί της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν. Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, προέβλεψε νέο σεισμό, ίσως και μεγαλύτερο.

«Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που… περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Με το σεισμό στο Μυτιλήνη απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα», επισήμανε.

Από την πλευρά του μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως «θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη, αφού όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση».

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σημείωσε πως σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο στη Μυτιλήνη είναι σε εξέλιξη, γι’ αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τις επόμενες 48 ώρες.

Όπως είπε, η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός είναι μεγάλη, προσθέτοντας ότι έχει πληγεί το νότιο κομμάτι της Λέσβου και ιδίως η Βρίσα, όπου πάνω από το 70% των σπιτιών έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ανέφερε πως ο εγκέλαδος ξέσπασε με όλη του μανία στο χωριό Βρίσα, όπου, όπως είπε, πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει και αρκετά έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Τονίζοντας ότι προέχει η ασφάλεια των κατοίκων, διαβεβαίωσε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι σε ετοιμότητα και ήδη έχουν μεταβεί στο νησί τα συνεργεία των μηχανικών ώστε να γίνουν οι καταγραφές.

Διαβάστε ακόμη: Αυτή είναι η 43χρονη μητέρα θύμα του σεισμού – Η τραγική ειρωνεία