Σε κλίμα τρόμου οι εκλογές στην Αλβανία – Άνετη επικράτηση του Ράμα

Αλβανία

Ο Έντι Ράμα και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας θα είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών, καθώς προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει μεταξύ 45-49% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll που δημοσιεύτηκε και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας προβλέπεται να συγκεντρώσει έως και 34% των ψήφων.«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδέχεται να έχει κερδίσει περισσότερες από 71 έδρες (εκ των συνολικά 140 εδρών του κοινοβουλίου), ωστόσο πρόκειται για μια έρευνα γνώμης κι όχι επίσημο αποτέλεσμα» επισήμανε εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Αντόνιο Νότο.

Σημειώνεται πάντως πως το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 44%, το μικρότερο σε εκλογές στη μετά Χότζα Αλβανία. Μάλιστα, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει κατά μία ώρα την ψηφοφορία, επικαλούμενη την αφόρητη ζέστη, αλλά και την εορτή του ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Απειλές από παντού…
Παρόλα αυτά, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών για ακόμη μια φορά ήταν οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, αλλά και για κλίμα τρομοκρατίας. Οι καταγγελίες προήλθαν από τα στελέχη της ελληνικής μειονότητας, ενώ από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδόθηκαν καταγγελίες ότι ψηφοφόροι δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα στα κινητά τους προκειμένου να ψηφίσουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηνύματα αυτά φέρονται να έχουν αποσταλεί από εταιρεία στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, αιματηρό επεισόδιο με έναν τραυματία από πυροβόλο όπλο, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Αλβανία. Ένοπλοι πυροβόλησαν πολίτη, μέλος του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης», στην περιοχή Λέζα βορείως των Τιράνων, σε επεισόδιο που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν από τα Τίρανα να εφαρμόσουν επιτέλους την μεταρρύθμιση της αλβανικής Δικαιοσύνης, την οποία ψήφισε πέρυσι του καλοκαίρι η βουλή της χώρας, λέει στην DW η πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία Ρομάνα Βλαχούτιν. Μια εξαιρετική δύσκολη αποστολή από τη στιγμή που πολύ δημόσιοι υπάλληλοι στις δικαστικές αρχές έχουν διασφαλίσει τις θέσεις τους με… μίζες.

Η διαπλοκή κι η διαφθορά έχουν ωστόσο γερές ρίζες και στην πολιτική.
Ένα πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης ήταν η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία καλείται να ελέγξει τον διορισμό 800 δικαστικών και εισαγγελέων.

Παράλληλα ψηφίστηκε νόμος για τον έλεγχο πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων της δημόσιας ζωής. Ως αντίδραση στο νέο νόμο, βουλευτές χωρίς ποινικό μητρώο ή ακόμα και πολιτικοί που κατηγορούνται για διάφορα ποινικά αδικήματα απέσυραν την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Αφρίμ Κρασνίκι, διευθυντή ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου πολιτικών ερευνών στα Τίρανα, αντί των βουλευτών στις λίστες των κομμάτων εμφανίζονται τώρα συγγενικά τους πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διευθυντής Hurriyet: Η Τουρκία υστερεί ακόμα στην ποιότητα της δημοκρατίας της

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραγωδία στην Κολομβία με 9 νεκρούς – Βυθίστηκε τουριστικό πλοιάριο (video & pics)

ΑΚΟΜΑ: Λιποθύμησε ο Ερντογάν μέσα σε τζαμί (video)