Στις κάλπες οι Γάλλοι – Σαρωτική νίκη Μακρόν “βλέπουν” οι δημοσκοπήσεις

Μακρόν

Δεδομένη θεωρείται η επικράτηση του νεοκλεγέντος Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο σημερινή δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να θέλουν το κόμμα του, «Δημοκρατία Εμπρός» να κερδίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών της Εθνοσυνέλευσης, σε αριθμούς 400 – 455 από τις 577.

Ο Μακρόν αναμένεται να διαλύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το νεοσυσταθέν κόμμα του, την ώρα που το Σοσιαλιστικό κόμμα προβλέπεται πως θα εκλέξει μόλις 15- 40 βουλευτές. Τα μόνα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος που αναμένεται να μπουν στη Βουλή είναι όσα προθυμοποιήθηκαν να συνεργαστούν με τον Μακρόν, δηλαδή ο Μανουέλ Βαλς, η Μαρισόλ Τουρέν και η Μυριάμ Ελ Κόμρι. Άλλωστε, οι σφοδρότεροι επικριτές του έχουν ήδη μείνει εκτός Βουλής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον συνυποψήφιό του για την προεδρία, Μπενουά Αμόν.

Ο πρώτος γύρος, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, χαρακτηρίστηκε από το ιστορικό ποσοστό αποχής που έφθασε το 51,29%. Το προεδρικό κόμμα, με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem, κατέλαβε ωστόσο την πρώτη θέση με 32,3% των ψήφων, προηγούμενο με μεγάλη διαφορά της δεξιάς (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%).

Σε άρθρο της γαλλικής Liberation σημειώνεται πως, «πρόκειται για την κοινοβουλευτική ληστεία του αιώνα. Η «Δημοκρατία εμπρός» θα αφήσει μια εκατοστή έδρες για όλο το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανής, η οποία τροφοδοτεί τις κατηγορίες ότι ένα και μοναδικό κόμμα θα έχει όλες τις εξουσίες και ότι αυτό κάνει κακό στη δημοκρατία».

Η ακροδεξιά (Εθνικό Μέτωπο) εξασφάλισε το 13,20% των ψήφων, αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε «πολύ απογοητευτικό» από την επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν η οποία ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση, μετά το ιστορικό υψηλό ποσοστό που πήρε στις προεδρικές εκλογές. Η ριζοσπαστική αριστερά (Ανυπόταχτη Γαλλία) εξασφάλισε το 13,7% των ψήφων μαζί με τους κομμουνιστές συμμάχους της, προηγούμενη των σοσιαλιστών και των συμμάχων τους (9,5%). Τα ψηφοδέλτια των οικολόγων έλαβαν ποσοστό 4,3% των ψήφων.

Η νέα Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να ανοίξει στις 27 Ιουνίου, πριν συγκροτηθεί σε Σώμα, για να εκλέξει τον Πρόεδρό της.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα κληθούν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα προκύψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυτική τραγωδία – Νεκροί όλοι οι αγνοούμενοι στο αμερικανικό αντιτορπιλικό Φιτζέραλντ! (video & pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ – Σκοτώθηκε στην αρένα ο διάσημος ταυρομάχος Ιβάν Φαντίνο (pics)

AKOMA: Γκάμπριελ: «Η Μέι άφησε τους πολίτες στο σκοτάδι για το Brexit»