Στις 10 η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδρίαση

Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα θα γίνει στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 το πρωί, η πολιτική γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος καλείται να εξετάσει όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται στη σκιά μάλλον αρνητικών εξελίξεων στη μάχη για το χρέος. Ο στόχος για μία θετική και ολοκληρωμένη λύση δείχνει να απομακρύνεται, καθώς οι τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ φανερώνουν την διάθεση του ΔΝΤ να μην πιέσει για κάποια διευθέτηση τώρα, αλλά να αποδεχθεί την παράταση των συζητήσεων και να συνεχίσει την παρουσία του στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση. Δεν είναι μία καλή λύση, αυτό το σχέδιο για την ελληνική πλευρά. Η απροθυμία του Ταμείου να πιέσει περαιτέρω το Βερολίνο για προσδιορισμό των μέτρων, που θα εφαρμοστούν το 2018 σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, βολεύει την γερμανική κυβέρνηση και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε σοβαρή νύξη στο θέμα, πριν τις γερμανικές εκλογές.

Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξετάσει όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πιο δυσμενή, αφού είναι σαφές ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πιεζόμενη και δεν έχει ούτε πολύ χρόνο, ούτε ιδιαίτερες συμμαχίες ή πολλά περιθώρια ελιγμών. Ο πολιτικός χειρισμός μίας υπαναχώρησης είναι μείζον θέμα για το Μαξίμου.

Πάντως από την Αθήνα διατυπώνεται σε όλους τους τόνους και όσο πλησιάζουμε στις κρίσιμες ημερομηνίες, η επιμονή για μία συνολική λύση. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές», δήλωσε (σε συνέντευξή του στην «Αυγή», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλη η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να εγκριθεί η καταβολή της δόσης στο eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να διαχειριστεί τις εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά και τη δυσφορία των βουλευτών, που ψήφισαν ένα σκληρό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων πριν είκοσι μέρες, προκειμένου να έλθει μία λύση για το χρέος, αλλά δεν βλέπουν να δικαιώνονται οι προσδοκίες τους, ούτε όμως και οι διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για ανάπτυξη τους πρώτους μήνες του 2017 είναι ένα θετικό στοιχείο, που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει στο έπακρο, δεν θεωρείται όμως καθόλου βέβαιο ότι επαρκεί για να κατευνάσει τη δυσφορία και τις γκρίνιες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ούτε να πείσει την κοινή γνώμη στην περίπτωση που η μάχη για το χρέος καταλήξει σε αδιέξοδο και πολιτική ήττα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παυλόπουλος: Να παραμείνουμε ενωμένοι για χάρη της πατρίδας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σφιγμομέτρηση για Τσίπρα – Το συνέδριο και οι… επαφές

ΑΚΟΜΑ: Συνελήφθη στις ΗΠΑ για φοροδιαφυγή και πλαστογραφία ο αδερφός βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων (pic)