Τι είναι το «Μετέωρο Κοινοβούλιο» των βρετανικών εκλογών

Μετέωρο

«Hung parliament» (Μετέωρο Κοινοβούλιο). Η φράση φιγουράρει στο βρετανικό τύπο, τίτλους, άρθρα, τηλεοράσεις, ακούγεται στα ραδιόφωνα, μετά την ανακοίνωση των exit polls. Λίγο πριν τις 8 το πρωί επιβεβαιώθηκε κιόλας.

Τι σημαίνει
Στα ελληνικά σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Μετέωρο Κοινοβούλιο» κι ουσιαστικά περιγράφει το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο.  Η Τερέζα Μέι κέρδισε τις εκλογές μεν, αλλά έχασε την αυτοδυναμία. Αντί να κερδίσει έδρες, όπως ήθελε, έχασε.

Hung parliament, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι το κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών, δηλαδή, εν προκειμένω 326 έδρες από τις 650 συνολικά. Η παράξενη αυτή έκφραση προέρχεται από τον όρο “hung jury”, η οποία χρησιμοποιείται για το σώμα των ενόρκων σε μια δίκη, το οποίο αδυνατεί λόγω ασυμφωνίας να καταλήξει σε μια απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη της δίκης.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις ωστόσο, δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, οπότε το κόμμα με τις περισσότερες έδρες θα διερευνήσει την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα.

Η Τερέζα Μέι, βέβαια, μπορεί να επιλέξει να παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, ανά περίπτωση, ωστόσο αυτή η περίπτωση είναι αρκετά μικρή.

Σε περίπτωση που η Μέι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στήριξη για το κόμμα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε το βάρος θα πέσει στο δεύτερο κόμμα, στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ένα τρίτο σενάριο θέλει την Τερέζα Μέι να παραιτείται μετά την πανωλεθρία ενός hung parliament και να αναλαμβάνει άλλος την πρωθυπουργία, ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ στις βρετανικές εκλογές – Κερδίζει η Μέι, αλλά δεν σχηματίζει κυβέρνηση (live video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Να γιατί η κυριαρχία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες την κάνει μισητή στην Ελλάδα

ΑΚΟΜΑ: «Καίει» τον Ντόναλντ Τράμπ ο Κόμεϊ: Κατέγραφα τα πάντα γιατί…