Το βαπόρι με τα λαθραία τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ στην Κρήτη

Θρίλερ με απρόβλεπτες διαστάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες με επίκεντρο το λιμάνι της Παλαιόχωρας Χανίων.

Ένα στοιχειωμένο στην όψη πλοίο, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά λαθρομεταναστών ή για λαθρεμπόριο, έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση εκ μέρους των ελληνικών λιμενικών, τελωνειακών και εισαγγελικών αρχών, αλλά και την εμπλοκή του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η κινητοποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα στο αμπάρι του πλοίου βρίσκονται στοιβαγμένα σχεδόν 20.000 κιβώτια με 500 πακέτα τσιγάρα το καθένα, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια πακέτα, πολλά από τα οποία φέρουν σήμανση της ελληνικής καπνοβιομηχανίας Ξάνθης, της περιώνυμης ΣΕΚΑΠ, η οποία από το 2013 ανήκει στον ομογενή επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που προ μηνός απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα εξαιτίας των οξύτατων αντιδράσεων για χαριστική ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση προκειμένου να απαλλαγεί η ΣΕΚΑΠ από βαρύ πρόστιμο που της είχε επιβληθεί για υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, η οποία διαπιστώθηκε προτού γίνει η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της από την Αγροτική Τράπεζα στον κ. Σαββίδη. Το πλοίο-φάντασμα βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας εδώ και επτά ολόκληρους μήνες και τα επτά μέλη του πληρώματός του, όλοι τους υπήκοοι Ουκρανίας, διαβιούν σε αυτό υπό άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με το «ΘΕΜΑ». Ένα από τα πολλά παράδοξα στη μυστηριώδη αυτή υπόθεση είναι, όπως σχολιάζουν ανώτερα στελέχη των τελωνειακών αρχών, ότι ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις η δέσμευση των ύποπτων φορτίων διαρκεί συνήθως από 10 έως 20 ημέρες ώσπου να κλείσει η δικογραφία, στην προκειμένη έχουν παρέλθει επτά μήνες χωρίς να ξέρει κανείς ποια θα είναι η εξέλιξη.

Προανακριτική έρευνα

Σύμφωνα πάντα με το «ΘΕΜΑ», η υπόθεση απασχολεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων και βρίσκεται στο στάδιο της προανακριτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα του τεράστιου φορτίου τσιγάρων και να εντοπιστεί ο πραγματικός αποδέκτης του. Μάλιστα πριν από περίπου ενάμιση μήνα και ενώ το πλοίο φέρεται να ήταν έτοιμο προς αναχώρηση δόθηκε εντολή από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων προς τις λιμενικές αρχές να απαγορευτεί ο απόπλους του. Αμέσως μετά την εντολή εισαγγελέως στο λιμάνι της Παλαιόχωρας μετέβη κλιμάκιο του Τελωνείου Χανίων που με τη βοήθεια των λιμενικών πλαγιοδέτησαν το πλοίο στην προβλήτα. Στη συνέχεια το ξεφόρτωσαν προκειμένου να μετρήσουν το εμπόρευμα, κούτα προς κούτα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της εισαγγελέως. Η διαδικασία διήρκεσε σχεδόν δύο ημέρες και αυτό διότι στο αμπάρι του αλιευτικού εντοπίστηκαν εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα, και ως εκ τούτου η καταμέτρησή τους δεν ήταν και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο.

Μετά το τέλος της καταμέτρησης το εμπόρευμα επανατοποθετήθηκε στο αμπάρι και σφραγίστηκε από τις τελωνειακές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια κατολίσθηση στο Αμύνταιο: Εκκενώθηκαν σπίτια (Pics-video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μενίδι: Οι κάλυκες δείχνουν το δολοφόνο- Βίντεο-ντοκουμέντο πριν την τραγωδία

ΑΚΟΜΗ: Παραδοχή Τόσκα: Η Δυτική Αττική είναι εγκαταλειμμένη από χρόνια