“Φλέγεται” η Μ. Ανατολή: Το Ιράν κατηγορεί τη Σ. Αραβία για την επίθεση

Η Μ. Ανατολή “βράζει” μετά την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Τεχεράνης, με την Επαναστατική Φρουρά του Ιράν να απειλεί ότι θα εκδικηθεί.

Σύμφωνα με δήλωση που μεταδίδεται από το Reuters και αποδίδεται στην Επαναστατική Φρουρά του Ιράν “αυτή η τρομοκρατική επίθεση, έγινε μόλις μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του αμερικανού προέδρου και τους ηγέτες που στηρίζουν την τρομοκρατία (σ.σ. τους Σαουδάραβες). Το γεγονός πως το Ισλαμικό Κράτος, ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι είναι και εκείνοι αναμεμειγμένοι στην βάρβαρη επίθεση”.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Επαναστατικής Φρουράς, απείλησε με αντίποινα. “Ας μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα πάρουμε εκδίκηση για τις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη. Από τους τρομοκράτες, τις παραφυάδες και τους υποστηρικτές τους”.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση έγινε στην καρδιά της Τεχεράνης, ήταν διπλή και συντονισμένη σε δυο σημεία – σύμβολα για τη χώρα, το κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του ιδρυτή της ισλαμικής δημοκρατίας, του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πρωτεύουσα του Ιράν.
Γύρω από το κοινοβούλιο και το μαυσωλείο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 20 χιλιόμετρα, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παραμένουν επίσης κλειστοί οι σταθμοί του μετρό της πρωτεύουσας.

Οι δράστες εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτόχρονα τις δύο επιθέσεις τους που διήρκησαν αρκετές ώρες, ωστόσο “οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης”, διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε μια ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι έξι δράστες είναι όλοι τους νεκροί.

Το ιρανικό υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών ανακοίνωσε πως «μέλη μιας τρίτης ομάδας τρομοκρατών συνελήφθησαν πριν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση».

Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού. Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός στο Ιράν – 8 νεκροί και 4 όμηροι σε επιθέσεις στο κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Χομεϊνί (pics & video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντοκουμέντο από την επίθεση στο Κοινοβούλιο του Ιράν – Τζιχαντιστής πυροβολεί άνδρα (video)

ΑΚΟΜΗ: Iράν: Νεκροί και οι έξι δράστες, οι αρχές έχουν ανακτήσει τον έλεγχο