Ψήφισμα ζητάει το Die Linke – Να ξεκινήσει η Γερμανία άμεσα διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος

Ψήφισμα

Την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και τη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια τους για επίτευξη ελάφρυνσης χρέους, εκφράζει το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς, Die Linke, με ψήφισμά του που αφορά την Ελλάδα.

Το ψήφισμα συνέταξε το ανώτατο συνέδριο του κόμματος στην προεκλογική σύνοδό του στο Ανόβερο (9-11 Ιουνίου). Το Die Linke ζητά από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα εκφράζει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, καλώντας για «κούρεμα» του μη βιώσιμου χρέους και τέλος στη λιτότητα, τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά είναι προϊόν εκβιασμού προς την ελληνική κυβέρνηση και τονίζει χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζουμε το αδερφό μας κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να πετύχουν ελάφρυνση του χρέους».

Ακολουθεί το πλήρες ψήφισμα του Die Linke, σε ελληνική μετάφραση:

H Αριστερά στηρίζει την αντίσταση της Ελλάδας στο μνημόνιο και καλεί για κούρεμα χρέους

Υπό την αιγίδα των γερμανικών αρχών, η Τρόικα έχει εξαναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση σε ένα νέο «πρόγραμμα διάσωσης», το οποίο απαιτεί εκτεταμένες μειώσεις. Μια λύση για το παλαιό χρέος της Ελλάδας και, κατά συνέπεια, το να βγει η Ελλάδα από τα υποτιθέμενα προγράμματα διάσωσης ήταν κάτι που είχε δοθεί ως υπόσχεση στην ελληνική κυβέρνηση όταν θα είχε υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα.

Παρόλα αυτά, στις 22 Μαΐου, το Eurogroup ανέστειλε τη συμφωνία μπλοκάροντας την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, με τις ήδη εγκριθείσες κοινωνικές περικοπές και μέτρα να υπερβαίνουν εκείνα που είχαν αρχικά συμφωνηθεί για το τρέχον πρόγραμμα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, το DIE LINKE απορρίπτει όλες τις απαιτήσεις για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, περαιτέρω περικοπές στις ελληνικές συντάξεις, περιορισμό του δικαιώματος συλλογικών συμβάσεων και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και περαιτέρω μειώσεις στο ελληνικό σύστημα Υγείας.

Ειδικότερα, ζητάμε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις για μείωση του χρέους για την Ελλάδα. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση το απορρίπτει αυτό, επειδή αποσκοπεί στο να εξαπατήσει το κοινό σχετικά με το γεγονός ότι η πολιτική λιτότητας αποδείχθηκε καταστροφική και ότι ένα μέρος των δανείων διάσωσης πρέπει να υποτιμηθεί.

Το DIE LINKE καθιστά σαφές ότι στέκεται αλληλέγγυο στον λαό της Ελλάδας και στα προοδευτικά κινήματα που αντιτίθενται στην εφαρμογή των μέτρων, που η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει, λόγω εκβιασμού από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υποστηρίζουμε τo αδελφό μας κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να πετύχουν ελάφρυνση χρέους με σκοπό να μειώσουν το μη βιώσιμο ελληνικό δημόσιο χρέος και να δώσουν στον λαό της Ελλάδας και της ΕΕ μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, που θα αναγνωρίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και την οικονομική πρόοδο.

– Ψήφισμα της 2ης Συνόδου του 5ου Συνεδρίου, 9 – 11 Ιουνίου 2017, στο Ανόβερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαύρα μαντάτα φέρνει το Bloomberg – Και με συμβιβασμό δεν θα δώσουν στην Ελλάδα την ανάσα που θέλει

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βάζει φρένο ο Σόϊμπλε: «Αρμόδιος θεσμός είναι μόνο το Eurogroup»

ΑΚΟΜΑ: Ποιες είναι οι στρατηγικής σημασίας συζητήσεις Τσίπρα – Νετανιάχου – Αναστασιάδη