Bloomberg – Reuters: 8,5 δις ευρώ το νέο δάνειο στην Ελλάδα

Την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών για την Ελλάδα, το Bloomberg υπογραμμίζει πως η εκταμίευση των συγκεκριμένων χρημάτων προϋποθέτει την τελική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, αυτήν την ώρα, στο Λουξεμβούργο.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.

Τις τελευταίες ώρες, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις που έκαναν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει συμφωνία ως προς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης -μια εξέλιξη, η οποία «ανάβει» το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Το πρακτορείο Reuters, από την πλευρά του αναφέρει την αποδέσμευση της δόσης ύψους έως 8,5 δισ. ευρώ ετοιμάζουν οι πιστωτές της Ελλάδας και μια «ιδέα» για μελλοντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Με τίτλο «Η Ελλάδα θα πάρει κάποια μετρητά και μια ιδέα μελλοντικής ελάφρυνσης του χρέους» το ειδησεογραφικό πρακτορείο δίνει το στίγμα από την συμφωνία Ελλάδας-δανειστών που επικυρώνεται σήμερα στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

Γράφει αναλυτικά:

Η Αθήνα χρειάζεται απεγνωσμένα τα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τονίζεται στο δημοσίευμα, και γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το ύψος της δόσης προς την Αθήνα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οκονομικών της Ευρωζώνης, αφού οι δανειστές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα είχε προωθήσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που προετοίμασαν τις συνομιλίες έχουν συζητήσει νωρίτερα ένα δάνειο από 7,4 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αποφάσισαν πρωί να προτείνουν στο Eurogroup χρηματοδότηση 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωζωνης.

Ο κ. Ντάισεμπλουμ δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί θα επιδιώξουν να δώσουν απάντηση στα αιτήματα της Ελλάδας και του ΔΝΤ για περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους. .

Η εκταμίευση του νέου δανείου εξαρτάται από την προϋπόθεση που έθεσε το γερμανικό κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ εντάσσεται στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, το οποίο τώρα έχει μόνο η ζώνη του ευρώ. Θεωρείται ότι δίνει στο πρόγραμμα οικονομική νομιμότητα.

Αλλά για να συμμετάσχει, το ΔΝΤ θέλει όχι μόνο να ολοκληρώσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις αλλά και να δώσει η ευρωζώνη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους που θα προσφέρει η Ελλάδα το 2018, όταν λήγει το τελευταίο πακέτο διάσωσης.

«Σήμερα θα δώσουμε περισσότερη σαφήνεια στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ (πώς) θα προχωρήσουμε, πώς θα βαθμονομήσουμε την ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε επίσης: EuroWorking Group: Η Ελληνική κυβέρνηση υποτάχθηκε στο Σόιμπλε!