Ψήθηκαν κυριολεκτικά οι καλλιέργειες από τον καύσωνα σε Κρήτη και Ηλεία

205

Απόλυτη ήταν η καταστροφή σε εκτεταμένες καλλιέργειες της Ηλείας και της Κρήτης, εξαιτίας του καύσωνα, καθώς κυριολεκτικά ψήθηκαν οι αγροτικές παραγωγές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης κ. Μύρωνα Χιλετζάκη οι ζημιές είναι πολύ σοβαρές στη Μεσαρά με την περιοχή των Μοιρών να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Cretalive.

Μάλιστα υπήρξε παραγωγός με 25 στρέμματα καρπούζι στη Μεσαρά η παραγωγή του οποίου καταστράφηκε ολόκληρη.

Εκτός από κάποιες πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες που κατάφεραν να διασωθούν, σοβαρή ζημιά έχουν υποστεί οι σουλτανίνες και τα οινάμπελα καθώς ο καύσωνας τα βρήκε στο στάδιο της αγουρίδας. Όπως τόνισε ο ίδιος υπάρχουν και κάποια αμπέλια τα οποία σώζουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Την ίδια ώρα τελειωτικό πλήγμα επέφερε στις σταφιδοκαλλιέργειες της Ηλείας ο καύσωνας που «επισκέφθηκε» την Ηλεία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η υψηλή θερμοκρασία, που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ουσιαστικά «έβρασε» τον καρπό και ξέρανε το φύλλωμα.

Η εφημερίδα «Πατρίς» πραγματοποίησε αυτοψία μαζί με τους σταφιδοπαραγωγούς σε εκτάσεις στο Σόπι και στον Αμπελώνα του δήμου Πύργου, καθώς και στα Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, σύμφωνα με το patrisnews.

«Η εικόνα της σταφίδας είναι αποκαρδιωτική, αφού αντί για ρώγα ζουμερή και ώριμη, είδαμε καρπό συρρικνωμένο και μαυρισμένο. Τα φύλλα ξεραμένα, ο κορμός ετοιμόρροπος και οι σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση, μια και μάταια προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει στα αμπέλια τους.

Ο καύσωνας το Σάββατο ήταν τελειωτικός. Ανά περιοχές η ζημιά είναι 100% και μέσο όρο στις υπόλοιπες ξεπερνά το 60%. Σαν χωριό συνολικά έχουμε μέσο όρο ζημιάς 80%. Δεν είναι μόνο ότι χάσαμε τον καρπό, θα χάσουμε και τα φυτά του χρόνου.

Έχει καταστροφή και στις βέργες. Αν κάνει και άλλους δύο καύσωνες που λένε οι μετεωρολόγοι στον Ιούλιο, χάσαμε τα φυτά. Και τα αμπέλια έχουν μεγαλύτερη ζημιά, αλλά και οι ελιές, που ρίχνουν τον καρπό κάτω για να κρατηθεί το δέντρο.

Δουλεύουμε και δεν έχουμε χρήματα να ζήσουμε την οικογένειά μας», δήλωσε στην «Πατρίς» ο σταφιδοπαραγωγός από τα Μακρίσια, Γιώργος Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι αν δεν έρθουν άμεσα οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ο τρύγος θα είναι ανύπαρκτος φέτος.

«Να έρθουν άμεσα οι εκτιμητές, διότι αν έρθουν μετά από τρεις μήνες, δεν θα δουν τίποτα. Σε λίγες μέρες θα πέσουν τα σταφύλια κάτω. Αυτό γίνεται συνέχεια με τον ΕΛΓΑ. Πληρώνουμε διαρκώς, και αν δεν πληρώσουμε δεν δικαιούμαστε να κάνουμε αίτηση ζημιάς. Είμαστε συνεπείς αλλά το κράτος αμελεί τελείως τον αγρότη», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν οι παραγωγοί, δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και ο καρπός της ελιάς, κάτι που θα σημάνει όλεθρο για την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, ενώ φόβος υπάρχει και για τα εσπεριδοειδή αν συνεχιστεί η υψηλή θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης: Ρόδο: Τουρίστριες παραλίγο να βιαστούν από Αλβανό