Άνω των 7 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο – Τι λένε Bloomberg και Reuters

Προσφορές που ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν για το ελληνικό πενταετές ομόλογο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr με βάση τα τελικά στοιχεία το κουπόνι του πενταετούς διαμορφώθηκε στο 4,325% και η απόδοση στο 4,65%.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε ότι το ποσό προσφορών άνω των 4 δισ. ευρώ αφορά νέο χρήμα, ενώ οι ανταλλαγές με ομόλογα τις σειρές του 2014 έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τάση δείχνει ότι το επιτόκιο μπορεί να κινηθεί ακόμα και κάτω από το 4.75%. Οι επόμενες ώρες, πάντως, θεωρούνται πολύ κρίσιμες.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό χρέος, το Reuters μείωσε την εκτίμησή του για το επιτόκιο από 4,875% σε 4,75%, καθώς όπως εξηγεί η Ελλάδα φαίνεται πως θα πετύχει ένα καλύτερο deal σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος.

Όπως σχολιάζει στο Capital.gr o υπεύθυνος του τμήματος ομολόγων της BETA Securities, Κωνσταντίνος Μπούκας, με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο 4,75%, οι πιθανότητες για ακόμη καλύτερο επιτόκιο είναι σημαντικές. Όπως τονίζει, “το καλό είναι ότι βλέπουμε και ακούμε ότι υπάρχουν εντολές από ξένους επενδυτές με νέο χρήμα και αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ξένων για αυτούς τους τίτλους, δίνει την αίσθηση ότι ο κίνδυνος της Ελλάδας έχει καλή αποδοχή πλέον από το εξωτερικό”.

Όπως προσθέτει ο κ. Μπούκας, “αυτό που θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η κατανομή των Ελλήνων και των ξένων επενδυτών, όταν κλείσουν οι προσφορές καθώς και το πόσοι συμμετείχαν στην έκδοση με ανταλλαγή και πόσοι με νέα χρήματα”.

“Έτσι”, όπως καταλήγει ο κ. Μπούκας, “εν αναμονή και των λεπτομερειών της έκδοσης τις επόμενες ώρες, αυτή η κίνηση της Ελλάδας αποτελεί μία πολύ καλή, θετική, πρώτη κίνηση. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε και από τους ξένους αναλυτές. Κλειδί είναι η συνέχιση του θετικού κλίματος όπως και η εικόνα που θα δείξουν οι επόμενες εκδόσεις στις οποίες θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο, με ομόλογα άλλων διαρκειών. Φυσικά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο η έξοδος στις αγορές σήμερα είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ καλό ξεκίνημα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Δεν λείπουν τα καυστικά σχόλια

Bloomberg: Απέτυχε να πείσει πιστωτές για χρέος και QE και δοκιμάζει τις αγορές

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές – Στην έκδοση 5ετους ομολόγου προχωράει αύριο το Ελληνικό Δημόσιο