Έσπασε” όλα τα ρεκόρ στον τελικό του Wimbledon ο Φέντερερ!

Ο θρυλικός Ρότζερ Φέντερερ κατάφερε να κατακτήσει τον όγδοο τίτλο της καριέρας του στο Wimbledon (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017) σε σύνολο 11 τελικών, όντας πλέον ο κορυφαίος όλων των εποχών στη διοργάνωση, μιας και άφησε πίσω τους Πιτ Σάμπρας και Γουίλιαμ Ρέινσοου με επτά τρόπαια ο καθένας.

Τρεις εβδομάδες πριν κλείσει τα 36 χρόνια ζωής, ο Ελβετός τενίστας “καθάρισε” με συνοπτικές διαδικασίες (6-3, 6-1, 6-4) τον Μαρίν Τσίλιτς, ο οποίος αντιμετώπισε και πρόβλημα τραυματισμού κατά τη διάρκεια του τελικού.

Ο σπουδαίος Ελβετός έφτασε στην κατάκτηση του 19ου τίτλου σε Grand Slam και παράλληλα τους οκτώ στο Γουΐμπλεντον. Μάλιστα, η δεύτερη επίδοση του τον φέρνει στην κορυφή των κατακτήσεων στο ιστορικό τουρνουά και άφησε στη δεύτερη θέση τους Πιτ Σάμπρας και Γουίλιαμ Ρένσο.

Παράλληλα, ανέβηκε στη δεύτερη θέση της λίστας με τους αθλητές που έχουν κατακτήσει περισσότερες φορές ένα Grand Slam με τον Ναδάλ να είναι στην κορυφή (10 τίτλοι στο Ρολάν Γκαρός).

Παράλληλα, ο Ελβετός πέτυχε και ακόμα ένα σπουδαίο κατόρθωμα αφού έγινε ο γηραιότερος που κατακτά το Γουΐμπλεντον όντας 35 ετών και 174 ημερών, πιάνοντας επιπρόσθετα και τον Κεν Ρόσγουολ σε μία άλλη ιδιαίτερη λίστα.

Ο Αυστραλός τενίστας είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει δύο Grand Slam σε μεγαλύτερη ηλικία πάνω από τα 35 κάτι που έχει κάνει πλέον και ο Ρότζερ Φέντερερ αφού φέτος έχει πάρει πέρα από το Γουΐμπλεντον και το Αυστραλιανό Όπεν.

Τα ρεκόρ δεν σταματούν όμως εκεί. Ο Φέντερερ έπιασε στην κορυφή τον Κόνορς με τους περισσότερους αγώνες στο Γουΐμπλεντον (102 αγώνες), ενώ παράλληλα ανέβηκε στη δεύτερη θέση της λίστας με το μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσα σε δύο κατακτήσεις.

Ο Τζίμι Κόνορς το είχε κατακτήσει το 1974 και το πήρε ξανά το 1982, δηλαδή οκτώ χρόνια, ενώ ο Φέντερερ χρειάστηκε πέντε (2012-2017).

Τέλος, αυτό είναι το δεύτερο Grand Slam που κατακτά ο Φέντερερ χωρίς να χάσει ένα σετ. Το προηγούμενο ήταν το Αυστραλιανό Όπεν το 2007. Πρώτοι στη σχετική στατιστική κατηγορία είναι οι Μποργκ και Ναδάλ οι οποίοι το έχουν καταφέρει τρεις φορές.

Ο Φέντερερ πρόσθεσε στη μυθική συλλογή του τον 19ο Grand Slam τίτλο και δεύτερο για φέτος, μετά το Australian Open στη Μελβούρνη, ενώ έγινε μόλις ο δεύτερος τενίστας που κατακτά δίχως να χάσει ούτε σετ το Wimbledon, μετά τον Μπγιορν Μποργκ το 1976.