Αθωώθηκε σε όλα τα αδικήματα ο Τάσος Θεοφίλου για τη ληστεία στην Πάρο

Μεγάλη δικαστική ανατροπή από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε σε δεύτερο βαθμό αθώο τον Τάσο Θεοφίλου για την υπόθεση ληστείας στην Πάρο, σε υποκατάστημα της Alpha Bank και το θανάσιμο τραυματισμένο ενός ταξιτζή, παρόλο που σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών.

Ο Θεοφίλου κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ληστεία τράπεζας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, στην οποία κατά τη διαφυγή των ληστών δολοφονήθηκε ένας οδηγός ταξί. Το μοναδικό στοιχείο της ενοχής του ήταν ένα καπέλο που δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας και που πάνω του -σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική- υπήρχε δικό του DNA.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε τελικά ότι ήταν ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη ληστεία και αθώος για ένταξη στην οργάνωση ΣΠΦ. Η βαριά ποινή του ήταν 25 χρόνια κάθειρξη.

Ο Θεοφίλου άσκησε έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι είναι εντελώς αθώος. Το ίδιο όμως έκανε και ο εισαγγελέας, κρίνοντας προφανώς «επιεική» την απόφαση.

Στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, η εισαγγελέας όχι μόνο αμφισβήτησε στην ουσία όλες τις μαρτυρίες και τις αγορεύσεις των συνηγόρων και των δύο τεχνικών συμβούλων που αμφισβήτησαν εμπράκτως και με επιχειρήματα το μοναδικό «στοιχείο» ενοχής, αλλά και την προηγούμενη απόφαση του Τριμελούς.

Πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο Τάσος Θεοφίλου όχι μόνο για όσες πράξεις είχε ήδη καταδικαστεί αλλά και για όσες αθωώθηκε.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην ληστεία της Πάρου, υποστηρίζοντας ότι τις επίμαχες ημέρες βρισκόταν στην Αθήνα, ενώ αρνείται κατηγορηματικά ότι σχετίζεται με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, έκρινε τον κατηγορούμενο αθώο κατά πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή – προμήθεια – κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κ.α.

Αντίθετα, ένα μέλος του δικαστηρίου που μειοψήφησε είχε την άποψη πως ο κατηγορούμενος θα πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και τη πλαστογραφίας. Ένα δεύτερο μέλος της έδρας είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος θα πρέπει να καταδικαστεί για όλα τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

Όσοι υποστηρικτές του Θεοφίλου βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα στο άκουσμα της απόφασης ξέσπασαν σε συνθήματα, χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.

Διαβάστε επίσης: Νεκρός άντρας από φωτιά σε διαμέρισμα στην Κατερίνη – Σώθηκαν 4 νεαρά κορίτσια