Αμβούργο: Έπεσε το “ξύλο της αρκούδας” σε ακτιβιστές κατά της G20 (video-pics)

Άρχισαν τα προεόρτια για την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη μεγαλούπολη της βόρειας Γερμανίας, καθώς η πρώτη συνάντηση ακτιβιστών και αστυνομικών στο Αμβούργο ήταν βίαιη.

Όταν οι περίπου 600 ακτιβιστές θέλησαν να στήσουν τα αντίσκηνά τους στην περιοχή Έντενβερντερ επενέβη η αστυνομία για να τους εμποδίσει.

Ακολούθησαν αψιμαχίες με τους διαδηλωτές να πετούν μπαλόνια με χρώμα κατά των εκατοντάδων αστυνομικών, και τους τελευταίους να χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού και να συλλαμβάνουν ένα άτομο, ενώ σύμφωνα με τους ακτιβιστές αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές είχαν λάβει άδεια από το αρμόδιο δικαστήριο να στήσουν την «αντικαπιταλιστική κατασκήνωσή» τους, αλλά η αστυνομία ερμήνευσε διαφορετικά την απόφαση και απαγόρευσε τη διανυκτέρευση στην κατασκήνωση.

Νωρίτερα κάπου 8.000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία και 25.000 σύμφωνα με τους οργανωτές είχαν διαδηλώσει ειρηνικά στο κέντρο της πόλης, μπροστά απ’ το Δημαρχείο, κατά της συνόδου G20 στρέφοντας τα πυρά τους κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κι απευθύνοντας έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος.

Οι οργανωτές αναμένουν να συγκεντρωθούν τις ημέρες αυτές συνολικά πάνω από 100.000 διαδηλωτές.

Ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν διαδηλωτές και αστυνομικοί

Μέχρι σήμερα έχουν εξαγγελθεί περί τις 30 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από διαφορετικούς φορείς μεταξύ 2 και 9 Ιουλίου.

Η με διαφορά μεγαλύτερη διαδήλωση, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν έως και 100.000 άτομα, είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 8 Ιουλίου με σύνθημα «Αλληλεγγύη πέρα από αντί για G20».

Εκτιμάται ότι πιθανότατα θα υπάρξουν εικόνες από επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις. Εκτός της μεγάλης διαδήλωσης, οι αστυνομικές αρχές θεωρούν υψηλής επικινδυνότητας για ταραχές και την ακροαριστερή διαδήλωση «G20 – Welcome to hell» (Καλωσήρθατε στην κόλαση), στις 6 Ιουλίου.

Της πορείας των σύμφωνα με εκτιμήσεις 8.000 διαδηλωτών από τη Γερμανία και το εξωτερικό θα ηγηθεί «ένα από τα μεγαλύτερα μαύρα μπλοκ που έχει υπάρξει ποτέ», σύμφωνα με τον Αντρέας Μπόιτ, δικηγόρο που εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη πορεία διαμαρτυρίας, ο οποίος προειδοποίησε ότι «εάν δεχθούμε επίθεση τότε βεβαίως θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να αμυνθούμε».

Το ενδεχόμενο το Αμβούργο να «γίνει στάχτη», όπως έχουν απειλήσει ορισμένοι, είναι απίθανο.

Ωστόσο οι επιπτώσεις για τους κατοίκους θα είναι αισθητές, με πρώτο και καλύτερο το κυκλοφοριακό χάος που αναμένεται να προκληθεί εξαιτίας της παρουσίας και των αυτοκινητοπομπών υψηλών προσκεκλημένων, όπως του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, του Ρώσου ομολόγου του Πούτιν ή και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο του Αμβούργου έχουν ήδη προνοήσει από φόβο για πιθανά επεισόδια, καλύπτοντας με προστατευτικές ξύλινες πλάκες τις βιτρίνες τους.

Πάντως η αστυνομία, που θα είναι παρούσα με δύναμη 19.000 και πλέον ατόμων από όλη τη Γερμανία, θα κάνει το παν προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα.

Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται και 28 ελικόπτερα, 185 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, 70 άλογα, 3.000 οχήματα και αρκετά πλοιάρια. «Αν τα χρειαστούμε, θα τα επιστρατεύσουμε», δήλωσε με πνεύμα ετοιμότητας ο επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων για το G20 Χάρμουτ Ντούντε.

Οι γερμανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια λόγω της παρουσίας ακροαριστερών, που ανέρχονται σε «περισσότερους από 8.000» σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στην κυριακάτικη Bild.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και το Σάββατο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Αμβούργο.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ακατάλληλες 181 πολυκατοικίες μετά από ελέγχους ασφαλείας