Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή με εκπτώσεις – Δείτε τι ισχύει

Καταστήματα

Δείτε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την ερχόμενη Κυριακή. Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που καλεί τους εργαζομένους να συνταχθούν με το σύνθημά: «Δεν Ψωνίζω, Δε Δουλεύω!»

Την Κυριακή 16 Ιουλίου τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά με εκπτώσεις, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι στα προϊόντα να αναγράφουν την παλιά τιμή αλλά και τη νέα, με προαιρετική την αναγραφή του ποσοστού της έκπτωσης. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
Παράλληλα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας & η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας καλούν εργαζόμενους και καταναλωτές να συνταχθούν με το σύνθημά: «Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δε Δουλεύω!».

“Η Κυριακή 16 Ιουλίου είναι η πρώτη από τις 32 Κυριακές στην οποία οι Καταναλωτές πρέπει να δείξουν ότι δεν τους λείπουν οι ημέρες, αλλά τα χρήματα που θα μπορούσαν να ξοδέψουν, ψωνίζοντας μέσα στα νόμιμα ωράρια όλων των υπολοίπων ημερών του χρόνου.

Ο Καταναλωτής είναι ο μόνος που μπορεί να ακυρώσει στην πράξη την αναχρονιστική «μεταρρύθμιση» του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, γυρνώντας την πλάτη σε όσους επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν. Οι μελέτες και οι έρευνες που έχουμε εμείς στα χέρια μας, δείχνουν ότι το -ισχύον από το 2013 – μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, έχει αποτύχει και έχει επιβαρύνει τόσο τις ζωές των εργαζομένων όσο και τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα:

1. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δε δημιουργεί σε καμία περίπτωση νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, επιβαρύνει τους επιχειρηματίες με την εισφορά της προσωπικής τους εργασίας τις Κυριακές.

2. Κανένα ψήφισμα και καμία νομοθετική μεταρρύθμιση δεν ήταν απαραίτητηγια τη λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές αφού είχαν ούτως ή άλλως την ευχέρεια αυτή, μετά από απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη.

3. Ο τζίρος των μικρών –κυρίως- καταστημάτων, δεν επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τα λειτουργικά κόστη που προκύπτουν από τη λειτουργίατους 7 ημέρες την εβδομάδα.

4. Ποσοστό που ξεπερνά το 80% των εμποροϋπαλλήλων, δηλώνεται από τον εργοδότη για ωράριο πλασματικά περιορισμένο σε σχέση με τοπραγματικό Κυριακάτικο, χωρίς φυσικά να δικαιούται πρόσθετη αμοιβή ή ρεπό.Θα κλείσουμε υπενθυμίζοντας ότι η κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας έχει πίσω της βαριά ιστορία. Με συλλογικούς επίμονους αγώνες και θυσίες, οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν πρώτηφορά το 1909, αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ίσως αστείο: την καθιέρωση μιας έστω περιορισμένης κυριακάτικης αργίας. Πέρασαν δεκαετίες ως την πλήρη δικαίωση των αγώνων αυτών, καθώς μόλις το 1975 καθιερώθηκε η πενθήμερη εργασία, η οποία σήμερα είναι σχεδόν ο κανόνας για τους περισσότερους εργασιακούς τομείς. Στις μέρες μας οι κυβερνητικές αποφάσεις έφεραν την κοινωνία στο δυσάρεστοσημείο να διεκδικεί από την αρχή τα κεκτημένα της, διαγράφοντας συλλογικούς αγώνες για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και ελευθερίας του εργαζόμενου. Καλούμε τους εργαζόμενους – καταναλωτές να μην αφήσουν αναπάντητη αυτήτην πρόκληση.”