Απεργούν αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Θεσσαλονίκης

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έχουν προγραμματίσει για αύριο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια μέρα απεργούν και οι αρχαιοφύλακες.

Ειδικότερα, κλειστά από τις 8 έως τις 11 το πρωί θα παραμείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία του Νομού Αττικής, αύριο, λόγω στάσης εργασίας των αρχαιοφυλάκων.

Όπως ενημερώνει η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

Οι αρχαιοφύλακες θεωρούν «αδιανόητο να μην υπάρχει διαβούλευση για τον Οργανισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) σε μείζοντα θέματα που αφορούν: 1) την καλύτερη λειτουργία και αποδοτικότητα του συγκεκριμένου φορέα και 2) τη συνέχιση καταβολής των αμοιβών μας (εξαιρέσιμα – πέραν πενθημέρου)».

Επίσης αναφέρουν, ότι «οι τραγικές ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού (ημερήσιοι και νυχτοφύλακες) στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που έχουν αντίκτυπο στη διαδικασία της ομαλής λειτουργίας, κάνουν επιτακτική ανάγκη άμεσων μονίμων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ», ενώ απαιτούν «την απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να συνεχιστούν οι κοινωνικές δράσεις του υπέρ των εργαζομένων, όπως πχ ο βρεφονηπιακός σταθμός των υπαλλήλων, οι κατασκηνώσεις, εκδηλώσεις κ.α. και τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού».

Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί και θα ολοκληρωθεί τέσσερις ώρες αργότερα, ώστε να παραστούν οι εργαζόμενοι στις 12.00 το μεσημέρι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν.Θεσσαλονίκης, κύρια αιτήματα της κινητοποίησης είναι να μη γίνει καμία απόλυση, να υπάρξει μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, να μην μείνει κανένας απλήρωτος και να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους.