Εν μέσω αντιδράσεων άνοιξαν και αυτήν την Κυριακή τα μαγαζιά – Πολλά έμεινα κλειστά (pics)

Με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες από τους εργαζομένους και πολίτες για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και αυτήν την Κυριακή, χαρακτηρίστηκε η υλοποίηση του κυριακάτικου ωραρίου τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Από τα εμπορικά καταστήματα, τις πόρτες τους άνοιξαν μόνο μικρές επιχειρήσεις και από αυτές οι μισές παρέμειναν κλειστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 10 Ιουλίου 2017 ξεκίνησαν και οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017.

Ο κόσμος από την άλλη είχε κατέβει για την κυριακάτικη βόλτα του και να κοιτάξει βιτρίνες, όμως μεγάλη κίνηση υπήρξε από τα γκρουπ των τουριστών, οι οποίοι αναρωτιόντουσαν τι συμβαίνει.

Τα μεγάλα καταστήματα του κέντρου έμειναν κλειστά υπό τον φόβο επεισοδίων με τους διαδηλωτές.

Ο πεζόδρομος της Ερμού από νωρίς συγκέντρωσε διαδηλωτές οι οποίοι όπως πάντα έκλεισαν τις μεγάλες αλυσίδες των εμπορικών καταστημάτων με πανό ενώ ενημέρωναν τον κόσμο για την διατήρηση της Κυριακάτικης αργίας.

Διακριτική ήταν και η παρουσία της αστυνομίας προς την αποφυγή επεισοδίων.

Τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος θα λειτουργήσουν σήμερα Κυριακή 16 Ιουλίου από τις 11:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα και για τα πολυκαταστήματα έως τις 20:00 το βράδυ ενώ ανοιχτά θα είναι και κάποια σουπερμάρκετ, ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρίας.

Σε κινητοποιήσεις κάλεσαν τους εργαζομένους τα συνδικάτα και τα σωματεία αντιδρώντας στην Κυριακάτικη εργασία.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία ενώ κάλεσμα να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν την Κυριακή, 16 Ιουλίου, οπότε τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμοθετημένου ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, απευθύνουν η ΓΣΕΕ και η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος).

Θεσσαλονίκη

Επιτροπές περιφρούρησης έχουν αποκλείσει από νωρίς το πρωί τις εισόδους δύο πολυκαταστημάτων καθώς και καταστημάτων πολυεθνικών αλυσίδων στην οδό Τσιμισκή στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας των εμποροϋπαλλήλων με αίτημα την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Συγκεκριμένα μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης έχουν αποκλείσει δυο πολυκαταστήματα και ένα κατάστημα πολυεθνικής αλυσίδας, ενώ εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων όπως η ΠΑΣΕΒΕ, η Αντεπίθεση Εργαζομένων, το Δίκτυο Ανέργων Επισφαλώς Εργαζομένων και άλλων συλλογικοτήτων έχουν αποκλείσει κυρίως μεγάλα καταστήματα πολυεθνικών.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Δημήτρης Μπελόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει θεατής στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας τονίζοντας ότι η κατάργησή της θα έχει ως συνέπεια «την υλοποίηση των αξιώσεων των μονοπωλίων για ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα συνοδεύεται με μισθούς των 200 και 300 ευρώ».

Από τις 12 το μεσημέρι οι απεργοί πραγματοποιούν  συγκέντρωση στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.

Χανιά

Ανοικτά καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στους δρόμους προς το παλιό λιμάνι και κλειστά σε άλλα σημεία της πόλης συνθέτουν το σκηνικό της αγοράς σήμερα στα Χανιά.

Τα περισσότερα καταστήματα που άνοιξαν βρίσκονται στις οδούς Σκαλίδη και Χατζημιχάλη Γιάνναρη, στην οδό Χάληδων καθώς και στους πεζόδρομους κοντά στο παλιό λιμάνι.
Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασαν για ακόμα μια φορά ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο του Κάτολα.
Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό κατά της κατάργησης της αργίας τις Κυριακές ενώ διένειμαν φυλλάδια σε πολίτες και καταστηματάρχες.

«Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν αποδίδει ούτε στις επιχειρήσεις αλλά ούτε και στους εργαζόμενους», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα πολυεθνικών και όχι των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Φώτης Ριγανάκος.
Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έχουν ταχθεί ακόμα ο σύλλογος κρεοπωλών Χανίων καθώς και ο σύλλογος της δημοτικής αγοράς της πόλης.

Στο Ηράκλειο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και η ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης διεκδικώντας τη διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Περιγραφές-σοκ για την άγρια δολοφονία του Αμερικανού στον Λαγανά: δέχθηκε 19 κλωτσιές στο κεφάλι