“Russiagate”: Βουλευτής των ΗΠΑ κατέθεσε αίτηση για αποπομπή του Τραμπ!

Αίτηση παραπομπής του προέδρου Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης (impeachment) υπέβαλε για πρώτη φορά επισήμως ένας Δημοκρατικός βουλευτής από την Καλιφόρνια για το αποκαλούμενο και ως “Russiagate”.

Ο Μπραντ Σέρμαν επικαλέστηκε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της καταγγελλόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές για να δικαιολογήσει την κίνησή του. «Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ δείχνουν ότι οι συνεργάτες της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ήθελαν να λάβουν βοήθεια από τη Ρωσία», δήλωσε.

Όπως προέκυψε τα τελευταία 24ωρα ο μεγαλύτερος γιος του Ρεπουμπλικανού προέδρου συναντήθηκε τον Ιούνιο του 2016 -μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας – στον Πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη με τη Ρωσίδα δικηγόρο Ναταλία Βεσελνίτσκαγια με την προσδοκία ότι θα του παρέδιδε επιβαρυντικές πληροφορίες που απέκτησε η Ρωσία για την αντίπαλο του πατέρα του, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Σέρμαν κατηγορεί ακόμη τον Πρόεδρο για παρακώλυση δικαιοσύνης λόγω της αιφνίδιας αποπομπής στις αρχές Μαΐου του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, που προϊστατο της έρευνας της υπηρεσίας του για το “Russiagate”.

Οι πιθανότητες επιτυχίας του αιτήματος του Σέρμαν είναι, ωστόσο, ελάχιστες. Μέχρι στιγμής μόνον ένας ακόμη βουλευτής, ο Δημοκρατικός Αλ Γκριν, το στηρίζει.

Η διαδικασία της παραπομπής ενός Προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης (impeachment) είναι περίπλοκη και το αμερικανικό Σύνταγμα εγείρει υψηλά εμπόδια. Ως πρώτο βήμα θα πρέπει να στηρίξει το αίτημα η πλειοψηφία των βουλευτών, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετές δεκάδες Ρεπουμπλικανοί θα έπρεπε να συμμαχήσουν με τους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς-και ενδείξεις για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής-.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εντελώς γελοία» την κίνηση του Σέρμαν με την εκπρόσωπο του Τραμπ, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς να κάνει λόγο για «πολιτικό παιχνίδι του χειρίστου είδους».

Ενώ ο πρώην σύμβουλος του Ομπάμα και νυν αναλυτής στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων της Ουάσινγκτον Τσαρλς Κάπτσαν θεωρεί ότι προς το παρόν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για παραπομπή του Τραμπ, αφού θα πρέπει προηγουμένως να αποδειχθεί η άμεση και αναμφίβολη εμπλοκή του στην υπόθεση – και οι έως τώρα αποκαλύψεις αφορούν τον περίγυρό του (συμβούλους -μεταξύ των οποίων ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ-, συνεργάτες και τον μεγαλύτερο γιο του)-.

«Σύννεφα μαζεύονται εδώ και μήνες πάνω από την προεδρία Τραμπ», λέει. «Τώρα πύκνωσαν κι έγιναν πιο μαύρα αλλά ακόμη δεν άρχισε να βρέχει…»