Κάτι συμβαίνει με τον Σημίτη… Η έκρηξη του αδερφού του και τα λεφτά που έβγαλαν από την Ελλάδα!

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για την οικογένεια Σημίτη και κυρίως τα έργα και οι ημέρες του πρώην πρωθυπουργού που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών, δημιουργούν νέα δεδομένα στο πολιτικό προσκήνιο. Άλλωστε, η απάντηση – απειλή του αδερφού του Σπύρου, δείχνει πως κάτι… συμβαίνει και αμφότεροι τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις.
Ειδικότερα, στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς έχουν μπει οι καταγγελίες πρώην κορυφαίου στελέχους γαλλικής εταιρίας σύμφωνα με τις οποίες, αφήνονται υπόνοιες χρηματισμού ακόμα και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την υπογραφή της σύμβασης του C4i. Η Εισαγγελία άνοιξε προ ολίγων ημερών δικογραφία μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου η οποία δόθηκε εξ αφορμής σχετικών δημοσιευμάτων. Σύμφωνα με αυτά, η ελληνική δικαιοσύνη έχει στα χέρια της από το 2006 , κατάθεση ενώπιον των Γαλλικών εισαγγελικών αρχών του Μισέλ Ζοσεράν, πρώην προέδρου της εταιρείας Thales Engineering & Consulting, η οποία ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Ζοσεράν είχε ισχυριστεί- πέραν των καταγγελιών του για παράνομες πληρωμές στον τότε υπουργό άμυνας για τις φρεγάτες-, ότι ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας που αντιπροσώπευε την Thales στην Ελλάδα είπε πως έχασαν τη σύμβαση για το σύστημα C4I που αφορούσε την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, επειδή η ανταγωνίστρια εταιρία Saic υποστηριζόταν από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ την περίοδο 2001-2009, Ντικ Τσένεϊ.  Επιπλέον, ο αντιπρόσωπος είχε υποστηρίξει ότι « χάσαμε την  αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά , ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρωθυπουργό».  Εν ολίγοις έβαλε στο «κάδρο» τον Κώστα Σημίτη επί πρωθυπουργίας του οποίου υπεγράφη η σχετική σύμβαση.

Η απάντηση – απειλή
Και ερχόμαστε στην… είδηση. Ο Σπύρος Σημίτης, ο καθηγητής – “εκπρόσωπος” του βαθέως γερμανικού κράτους, βγήκε με ανακοίνωση και απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον οποιουδήποτε επιδιώξει τη συκοφαντική δυσφήμισή του, με αφορμή δημοσιεύματα για διακίνησα χρημάτων «παράνομης προέλευσης» τα οποία διαψεύδει κατηγορηματικά.
Ωστόσο, από την απάντησή του προκύπτουν πολλά ερωτηματικά…
Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:  «Ενημερώθηκα για τα δημοσιεύματα που υπονοούν, ότι διακίνησα χρήματα “παράνομης προέλευσης”. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι, συκοφαντικοί και εξυπηρετούν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.  Αναλυτικότερα: “Εργάστηκα ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης επί πενήντα περίπου χρόνια. Δίδαξα επίσης κι εργάστηκα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Συνεργάστηκα επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύζυγός μου εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια επί σαράντα περίπου χρόνια, με σημαντική επιπλέον εκδοτική δραστηριότητα.
“Κατά την περίοδο 2001 μέχρι και το 2011 είχα στη Γερμανία καθαρά εισοδήματα ύψους 1.448.000 ευρώ – σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορίας – μετά δηλαδή από τις φορολογικές και άλλες κρατήσεις. Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες τα εισοδήματά μου ήταν πιο υψηλά, ή τουλάχιστον αντίστοιχα. Από την πώληση ακινήτων μου στην Ελλάδα επίσης, έχω εισπράξει περίπου 500.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις μας αυτές προέρχονται από την εργασία μιας ζωής. Είναι σημαντικές. Τις επενδύσαμε σε διεθνείς τράπεζες κρίνοντας τις αποδόσεις.
“Στην Ελλάδα έκανα ένα έμβασμα στις 21/5/2010 με το ποσό των 845.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου. Τις μέρες εκείνες υπήρξε στην Ελλάδα έκρηξη ανησυχίας, με συνέπεια μεγάλη φυγή κεφαλαίων. Αγορά ακινήτου υπό τις συνθήκες αυτές δεν ήταν πια νοητή. Επανέφερα το ποσό των 800.000 ευρώ στην Τράπεζα του τόπου κατοικίας μου, στη Γερμανία.
“Η φήμη που κυκλοφόρησε – ότι τα χρήματά μου έχουν “παράνομη προέλευση” – είναι ως εκ τούτου αναληθής και άκρως συκοφαντική. Όλα τα χρήματά μας είναι προϊόν της δουλειάς μας.
Θα προσφύγω στη δικαιοσύνη, εναντίον οιουδήποτε επιδιώξει τη συκοφαντική δυσφήμισή μου».

 

Τα λεφτά στην Γερμανία και η αποθέωση των γερμανικών εφημερίδων

Αποκωδικοποιώντας την απάντησή του, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
1. Ξέρει πολύ καλά, άριστα θα πει κανείς, το ελληνικό πρόβλημα και τα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια (“συνεργάστηκα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή”).
2. Βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στην Γερμανία. Γνωρίζει πολλούς και τον γνωρίζουν πολλοί…
3. Από τα χρήματα που έχει βγάλει – όπως υποστηρίζει – είναι ιδιαίτερα πλούσιος…
4. Παρά το γεγονός πως θέλησε να φέρει χρήματα στην Ελλάδα (845.000 ευρώ), αποφάσισε να τα βγάλει και να τα φέρει στην Γερμανία, το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση. Δηλαδή, όπως λέει και ο ίδιος, το παραδέχεται, ήταν και εκείνος ανάμεσα σε όλους αυτούς που προχώρησαν στη μεγάλη φυγή κεφαλαίων που παρατηρήθηκε εκείνη τη περίοδο.
Όπως προαναφέρθηκε, ο Σπύρος Σημίτης γνωρίζει πολύ κόσμο στην Γερμανία. Άλλωστε, έχει “υπηρετήσει” στην Προστασία των Προσωπικών δεδομένων (διευθυντής) που παραδοσιακά διατηρεί στενές σχέσεις με την BND (γερμανικές μυστικές υπηρεσίες).
Έχει γνωρίσει ακόμα την “αποθέωση” των γερμανικών εφημερίδων. «Αν έπρεπε να συμπυκνώσουμε σε ένα όνομα την υπόθεση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αυτό θα έπρεπε να είναι Σημίτης», έχει γράψει το 2014 η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung…
Πρέπει λοιπόν να θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η υπόθεση αυτή – μετά και την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου – ενδέχεται να μας απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα…
Σ.Ν.