Κορυφαίος στρατηγός προειδοποιεί για τα “ρομπότ δολοφόνους”

Ο Αμερικανός στρατηγός Paul Selva μίλησε για τους κινδύνους δημιουργίας πλήρως αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Οι κίνδυνοι από τις αποκαλούμενες “μηχανές δολοφόνους” έχουν επανειλημμένως τονιστεί σε ταινίες όπως το «The Terminator» και το «The Matrix», αλλά θα μπορούσε ένας “έξυπνος υπολογιστής” να αποφασίσει πραγματικά ότι η ανθρωπότητα αποτελεί απειλή και να προσπαθήσει να εξαφανίσει από τον πλανήτη;

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της Επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας την 18η Ιουλίου, ο Αμερικανός στρατηγός Paul Selva εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ο έλεγχος από τους ανθρώπους σε συστήματα ικανά να σκοτώνουν, «για να μην εξαπολύσουμε στην ανθρωπότητα ένα σύνολο ρομπότ που δεν θα γνωρίζουμε πώς να ελέγχουμε», όπως ανέφερε η ιστοσελίδα Τhe Ηill.

Ο Selva να σημειώσουμε εδώ, είναι ο δεύτερος σε ιεραρχία ανώτατος αξιωματούχος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, είχε και μια αντιπαράθεση με τον στρατηγό Peters. Ο τελευταίος προειδοποίησε ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να αναπτύξουν αυτόνομο πολεμικό υλικό, άμα αποκτήσουν την δυνατότητα. Ο Selva απαντώντας είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι λογικό για εμάς να βάλουμε ρομπότ να είναι υπεύθυνα για αν θα πάρει ή όχι μια ανθρώπινη ζωή».

Πρόκειται για μια ανησυχία που έχει αναφερθεί και από άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ΗΠΑ, καθώς και του επικεφαλής της SpaceX Elon Musk, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι “ευφυείς” μηχανές αποτελούν «θεμελιώδη κίνδυνο για την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού».

“Έχω πρόσβαση σε πολύ πρωτοποριακά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, και νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά γι ‘αυτά”, είπε.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει πλήρως τον άνθρωπο στις επόμενες δεκαετίες

Έρχονται τα ρομπότ του σεξ, αλλά πρέπει να μπουν και όρια

Απίστευτο: Επετεύχθη κβαντική τηλεμεταφορά σε απόσταση 1.200 χ.λ.μ.

Η χαρά της νοικοκυράς: Ρομπότ σιδερώνει ρούχα (Βίντεο)

Αυτόνομα καράβια χωρίς καπετάνιο σχεδιάζει η Ιαπωνία