Να αποτρέψει ενδεχόμενο δημοψήφισμα του Τσίπρα καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Βενιζέλος

Βενιζέλος

«Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα ακόμη και συμβουλευτικό είναι αντισυνταγματικό», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση προχωρήσει στο νέο δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει για το Σύνταγμα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

«Προσκρούει ευθέως στο άρθρο 110 του Συντάγματος που ρυθμίζει πλήρως και αποκλειστικά τη διαδικασία αναθεώρησης. Το άρθρο 110 δεν προβλέπει διενέργεια δημοψηφίσματος ούτε επί της αρχής. Και αυτό γιατί στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές. Άρα το εκλογικό σώμα μετέχει ούτως ή άλλως στην αναθεώρηση.

Επομένως αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει σε αυτή την εξαγγελία, η αντιπολίτευση οφείλει να αντιδράσει αμφισβητώντας ευθέως την καταστρατήγηση του Συντάγματος. Θα έλεγα μάλιστα ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Και προφανώς το ξέρει καλύτερα από μένα. Ή εν πάση περιπτώσει, καθώς είμαστε συνάδελφοι επιστημονικά, το ξέρει εξίσου με μένα. Και επειδή εκτιμώ πολύ τη νομική του κρίση, είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το συνταγματικό καθήκον του. Πόσο μάλλον όταν τα όρια μεταξύ γελοίου και τραγικού στον συνταγματικό λαϊκισμό και στην καταστρατήγηση του Συντάγματος είναι πάρα πολύ ρευστά», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι η περίπτωση δεν είναι ίδια με διορισμούς δικαστικών σε γραφεία πρωθυπουργών στο παρελθόν.

«Όχι δεν είναι το ίδιο. Η επιλογή του πρωθυπουργού είναι απονομιμοποιητική της Δικαιοσύνης. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι είχε μεσολαβήσει η επιλογή της συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργού από το υπουργικό συμβούλιο για την κορυφαία θέση της δικαστικής εξουσίας. Επομένως, με τον διορισμό της στο γραφείο του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας της, δημιουργήθηκε αυτόματα και αναδρομικά πρόβλημα θεσμικής αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας.

Και της ίδιας, και της κυβέρνησης που την επέλεξε. Είναι άλλο να αποσπάται ένας μεσαίου βαθμού δικαστικός λειτουργός στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, είναι διαφορετικό ένας δικαστής να αποφασίσει να παραιτηθεί από την υπηρεσία του και να πολιτευθεί -κάτι που είχε συμβεί στο παρελθόν-, και τελείως διαφορετικό να διορίζει ένας πρωθυπουργός έναν ανώτατο δικαστικό σε μετακλητή θέση, ενώ προηγουμένως τον έχει επιλέξει μέσω του υπουργικού του συμβουλίου στην ηγετική θέση της δικαστικής ιεραρχίας», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η απόπειρα της κ. Θάνου να αυξήσει το όριο ηλικίας των δικαστών, είναι ένας πάρα πολύ κακός οιωνός για το πως θα ασκήσει τα καθήκοντά της δίπλα στον πρωθυπουργό.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Θα είμαι ενεργά παρών όσο υπάρχουν κρίσιμες εθνικές περιστάσεις».

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη Βαρουφάκη: «Με έκανα υπουργό Οικονομικών όταν τους παρουσίασα το σχέδιο μου»!