Περίεργη δολιοφθορά στην Ελλάδα: Κατέστρεψε αρχαία για τον Μ. Αλέξανδρο στο Μουσείο της Βεργίνας

Μια πρωτοφανή υπόθεση, με άγνωστες προεκτάσεις που παραπέμπουν και σε δολιοφθορά επί πληρωμής από ξένους παράγοντες, με απώτερο στόχο να “διαγραφούν” αποδεικτικά αρχαία στοιχεία της ελληνικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου απασχολεί τις διωκτικές αρχές. Πρόκειται για την περίεργη υπόθεση με τις καταστροφές αρχαίων αντικειμένων στο Μουσείο των Βασιλικών Tάφων της Βεργίνας.

Σε μια περίοδο έντονων διπλωματικών εξελίξεων στα Βαλκάνια, με τις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων Ελλάδας- Σκοπίων, τη διευθέτηση της ονομασίας του κρατιδίου και την οικειοποίηση της ελληνικής ιστορίας από το τελευταίο, το γεγονός της δολιοφθοράς παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Σύμφωνα με το «tovima» μια Αφρικανή επισκέπτρια, του μουσείου, με χαρακτηριστικά αφροαμερικανικά ή κρεολικά με έθνικ αμφίεση και φορώντας τουρμπάνι και κελεμπία,

το μεσημέρι της 10ης Μαΐου εισήλθε στον χώρο του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών στην Βεργίνα κρατώντας ένα μικρό ψεκαστήρα που δεν έγινε αντιληπτός από τους υπαλλήλους-φρουρούς του χώρου.

Σύμφωνα με αναφορές η επισκέπτρια ψέκασε με άχρωμο κι ελαιώδες υλικό τις πώρινες βάσεις περισσοτέρων από 10 επιτύμβιων στηλών, δημιουργώντας μεγάλους «λεκέδες» στα αρχαία αντικείμενα. Ακόμη ψέκασε με το ίδιο ελαιώδες υγρό μεγάλο αριθμό ενημερωτικών επιγραφών και φωτογραφιών του χώρου.

Όταν οι υπεύθυνοι του μουσείου στην Βεργίνα κι η ΕΛΑΣ εντόπισαν τις αλλοιώσεις από τις ψεκασμένες επιτύμβιες στήλες αναζήτησαν το υλικό από τις κάμερες. Κι έτσι οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας ανακάλυψαν ποια προξένησε τις φθορές στα αρχαία αντικείμενα.

Οι διωκτικές αρχές προσπαθούν να την εντοπίσουν σε όλη την επικράτεια και να ανακαλύψουν τα κίνητρα της.

Τι λέει το Μουσείο

Επιβεβαιώνει το περιστατικό το Μουσείο, ωστόσο υπογραμμίζει ότι χάρη στην άμεση παρέμβαση του προσωπικού ο εξοπλισμός της έκθεσης καθαρίστηκε αμέσως χωρίς το ελαιώδες υλικό ν΄ αφήσει κατάλοιπα ή ίχνη.

«Ουδεμία βλάβη προκλήθηκε σε αρχαία αντικείμενα» διαβεβαιώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε σχέση με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικό που σημειώθηκε στις 10 Μαΐου του τρέχοντος έτους, στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, όταν επισκέπτρια ψέκασε με άχρωμο υγρό τις λίθινες όχι αρχαίες βάσεις επιτύμβιων στηλών και εποπτικό υλικό της έκθεσης.

«Ουδεμία βλάβη προκλήθηκε σε αρχαία αντικείμενα, ενώ ο εξοπλισμός της έκθεσης καθαρίστηκε αμέσως χωρίς το ελαιώδες υλικό ν΄ αφήσει κατάλοιπα ή ίχνη», αναφέρεται στη σχετική σημερινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η αστυνομία ειδοποιήθηκε αμέσως, ασκήθηκε μήνυση κατ΄ αγνώστου και έκτοτε η ΕΛΑΣ διερευνά την υπόθεση, ενώ παράλληλα έγιναν επιπλήξεις και συστάσεις στο φυλακτικό προσωπικό».

Διαβάστε επίσης: Ξέχασαν το γάμο στην Κρήτη – Αυξήθηκαν κατά… 460% τα σύμφωνα συμβίωσης!