Πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Δεν λείπουν τα καυστικά σχόλια

Με εκτενή ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια αναφέρεται ο διεθνής Τύπος, στην δοκιμαστική έξοδο της χώρας μας στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, την πρώτη που επιχειρείται από το 2014.

«Η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές μετά από τρία δραματικά χρόνια» αναφέρει το Bloomberg. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων έπειτα από τρία δραματικά χρόνια επιδιώκοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών στο πλαίσιο της ανάρρωσης της οικονομίας της.

Η χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης της Ευρωζώνης που ξεκίνησε το 2019 αναζητεί την πώληση 5ετών ομολόγων σύμφωνα με το ΧΑΑ που σε σχετική ανακοίνωση απευθύνει πρόσκληση στους ομολογιούχους ομολόγου που λήγει το 2019 με επιτόκιο 4,75% είτε να το ανταλλάξουν είτε να πληρώσουν μετρητά. Η τιμή των ομολόγων θα καθοριστεί την Τρίτη.

Με την πώληση αυτή η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα επιδιώκει να βρει το δρόμο της εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018 αλλά και να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019, που αναμένονται να είναι περίπου 19 δισ ευρώ.

Και ενώ οι διεθνείς πιστωτές δεν πείστηκαν να μειωθεί το χρέος της και ενώ έμεινε εκτός του QE της ΕΚΤ, η Ελλάδα προχώρησε τελικά με δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. (…) «Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή» δήλωσε ο Lutz Roehmeyer, από την Landesbank Berlin Investment Gmb.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, «έχει ήδη πάρει τη δόση από το πρόγραμμα, το ΔΝΤ είπε ότι μάλλον θα μετάσχει στο δανειακό της πρόγραμμα, ο S&P την αναβάθμισε και ενώ “τρέχει” ακόμα το πρόγραμμα ποσωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να αναπτύξει μια στρατηγική για την αγορά χρέους. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο προκειμένου να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα χρειάζεται να βγει στις αγορές τουλάχιστον έναν χρόνο πριν.

Αυτό σημαίνει ότι η στιγμή είναι σωστή για την έκδοση του πρώτου ομολόγου, ενώ θα ακολουθήσει και άλλη τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές ομολόγων» αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της WSJ. Η Ελλάδα είπε πως θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια επιδιώκοντας να ανταλλάξει ομόλογο που λήγει το 2019 με ένα νέο που θα λήξει το 2022.

«H Ελλάδα προσλαμβάνει τράπεζες για την έκδοση 5ετους ομολόγου για πρώτη φορά από το 2014» αναφέρουν οι FT. Η Ελλάδα προσέλαβε έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές, δύο χρόνια μετά την χαοτική κατάσταση στην οποία περιήλθε όταν απειλήθηκε με έξοδο από το ευρώ. Η Αθήνα επιδιώκει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το κρατικό της χρέος για πρώτη φορά από το 2014.

Goldman Sachs, Citi, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, and Bank of America Merrill Lynch θα διαχειριστούν τη συμφωνία έκδοσης 5ετους ομολόγου με λήξη το 2022 – για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Η ολοκλήρωση της έκδοσης θα γίνει αύριο.

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε επιστροφή στις αγορές για να υπογραμμίσει την οικονομική ανάρρωση της χώρας μετά τα δραματικά γεγονότα του 2015, ενώ έχει ήδη καταφέρει να πάρει την τελευταία δόση του προγράμματος κάτι που της επιτρέπει να δημιουργήσει ένα ασφαλές αποθεματικό για όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. (…)

Υπήρξαν αμφιβολίες για την έκδοση ομολόγου το τελευταίο διάστημα λόγω δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι το ΔΝΤ είχε θέσει όριο για το «ταβάνι» χρέους περίπου στα 320 δισ. ευρώ.

Αλλά η Ελλάδα τελικά προχώρησε στη διαδικασία επιστροφής στις αγορές επιδιώκοντας να επανχρηματοδοτήσει ένα ομόλογο του 2014 με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο. Η τιμή του θα εκδοθεί την Τρίτη ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι το επιτόκιο σε κάθε περίπτωση να είναι χαμηλότερο του 4,75%.

Αν τελικά η έκδοση ομολόγου πετύχει να προσελκύσει την «όρεξη» των επενδυτών «θα ενισχύσει εκείνους εντός του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι επιτεύξιμη» αναφέρει στους FT ο Μουτχάμπα Ραχμάν του Eurasia Group.

«Η έκδοση ομολόγου απλά το πρώτο βήμα για την Ελλάδα» αναφέρουν οι ΝΥΤimes. «Η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα.

Είναι απλά το πρώτο από τα αρκετά βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να τεστάρει αν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές για να στηρίξει την οικονομία της όταν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018», επισημαίνουν οι New York Times και προσθέτουν πως η ελληνική οικονομία τρεκλίζει ακόμη από τα χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και άλλων ενεργειών λιτότητας που απαιτούσαν τα προγράμματα.

Η διατήρηση της λιτότητας υπήρξε μια αξιοσημείωτη αναστροφή του Αλέξη Τσίπρα, που εξελέγη υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια. Φαίνεται να έχει κάνει στροφή προς την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και η έκδοση ομολόγου αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα σε αυτή την πορεία.

Τα θετικά σημάδια αποτελούν κάποια ανακούφιση για τους δανειστές, που επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να σταματήσει να εξαρτάται από τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Τουλάχιστον, φαίνεται σίγουρο ότι η Αθήνα δεν θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στην ευρωζώνη πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία. Το πιο ήρεμο κλίμα έχει προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα ακόμη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομικά ρήγματα. ενώ για τους καθημερινούς Έλληνες, τους χτυπημένους από τα χρόνια των δυσκολιών, ελάχιστη σημασία έχουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές στη χώρα.

«Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές ενώ η Αθηνά βλέπει την αρχή του τέλους της λιτότητας» αναφέρει ο Guardian.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σήμερα θα κλείσει το βιβλίο προσφορών σε ένα τεστ κρίσιμο για την Ελλάδα όχι μόνο γιατί θα δοκιμάσει τις αντιδράσεις των αγορών από τις οποίες ήταν εκτός από την αρχή της κρίσης της, αλλά και τις δυνατότητες της να εξασφαλίζει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες πέρα από τις δόσεις των προγραμμάτων διάσωσης.

«Η Ελλάδα κάνει την πρώτη της επιστροφή στις αγορές έπειτα από πολλά χρόνια» αναφέρει το BBC. «Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση ομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν σε πέντε χρόνια.

Αυτή είναι η πρώτη πώληση κρατικού χρέους από το 2014, όταν η Ελλάδα έκανε μια σύντομη επιστροφή στις αγορές». Αυτό θεωρείται ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα. Το τρέχον, τρίτο μνημόνιο αναμένεται να τερματιστεί την επόμενη χρονιά, και με το θα «τερματιστεί« εννοούμε ότι θα γίνει η τελευταία εκταμίευση της δόσης της Ελλάδας.

Η τελική αποπληρωμή (των δανείων) θα γίνει σε πάνω από 40 χρόνια από τώρα. Όταν τερματιστούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων, ο στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση να είναι σε θέση να καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τη φορολογία και με δανεισμό από τις αγορές.

Αυτό που κάνει τώρα η Ελλάδα είναι ότι βάζει «ένα δάχτυλο στο νερό», μια προσπάθεια να πάρει μια ένδειξη του πόσο καλά θα μπορούσε να πάει αυτή η διαδικασία. Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι αυτό που επιμένει περισσότερο. Μέχρι πρόσφατα, το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του τρίτου πακέτου στήριξης χωρίς αυτήν. Αυτό στο οποίο συμφώνησε τώρα το Ταμείο είναι μια «καταρχήν» δέσμευση – μια ένδειξη ότι το Ταμείο θα συμβάλλει (σ.σ. στον δανεισμό), εάν επιβεβαιωθεί την επόμενη χρονιά η ελάφρυνση χρέους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επτά χρόνια των μνημονίων τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν. Το τεράστιο έλλειμμα έφυγε από τη μέση. Πέρυσι υπήρξε ένα μικρό πλεόνασμα. Φέτος η Ελλάδα πιθανόν θα έχει και πάλι έλλειμμα, αλλά θα είναι μικρό, περί το 1,5% σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η προσαρμογή ήταν οδυνηρή.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά πάνω από 25% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση και οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 30% και πλέον σε πραγματικές τιμές, κάτι που αντανακλά τη μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.

Το ποσοστό της ανεργίας είναι πάνω από 20% και μεταξύ των νέων πλησιάζει το 50%. Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να χρηματοδοτείται μόνη της από την επόμενη χρονιά;

Οι επενδυτές που θα αγοράσουν τα νέα ομόλογα είτε θεωρούν ότι μπορεί, ή υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα δάνεια (σ.σ. από την ευρωζώνη) ή ελάφρυνση χρέους στον βαθμό που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορεί να καλύπτει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή των οφειλών της. Κι αυτοί τι έχουν να κερδίσουν;

Η απόδοση που θα λάβουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές θα γίνουν βάσει των δεσμεύσεων, θα είναι υψηλότερη από εκείνη που μπορούν να περιμένουν από τα ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Κοιτώντας τα 10ετή ομόλογα που διατίθενται στην αγορά, η ετήσια απόδοση των ελληνικών είναι περίπου 5%. Στις άλλες μνημονιακές χώρες είναι περίπου 3% για την Πορτογαλία, 1,5% για την Ισπανία και κάτω από το 1% για την Ιρλανδία.

Ο λόγος που η απόδοση είναι σχετικά ελκυστική είναι πως υπάρχει ακόμη κάποιος κίνδυνος που συνδέεται με την αγορά ελληνικού κρατικού χρέους. Ο ένας είναι πως η οικονομική προοπτική είναι ακόμη πολύ αβέβαιη καθώς ακόμη «δεν έχει υπάρξει σταθερή ανάπτυξη.

Μολαταύτα το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να εξετάσει σοβαρά το να επιστρέψει στις αγορές δανεισμού είναι μια κάποια πρόοδος», κάτι που είναι ίσως ακόμα πιο εκπληκτικό διότι αυτή η εξέλιξη καταγράφεται επί των ημερών της κυβέρνησης ενός κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές με ένα ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα εναντίον της λιτότητας. Για τους Έλληνες, που υπομένουν εδώ και πολύ καιρό, ο δρόμος για την ανάκαμψη στην καλύτερη περίπτωση μόλις αρχίζει.

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει σχετικά με τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές: «Επιστροφή του προβληματικού παιδιού: Η Ελλάδα θέλει να αντλήσει και πάλι χρήματα από διεθνείς επενδυτές. Πρόκειται για μια δοκιμή για το εάν η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να σταθεί και πάλι μόνη της στα πόδια της».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει για το ίδιο θέμα: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Και οι δυο δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην πρώτη ευκαιρία για έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου. Όχι όμως χωρίς λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εφιστούσαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα.

Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μια δοκιμή. Θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και εάν η αξία των νέων αξιόγραφων αυξάνεται.

Τι θα συμβεί όμως εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις , εάν αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις; Μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Στο τέλος όμως ίσως είναι για καλό εάν ο Τσίπρας στηριχθεί και από την ετυμηγορία των αγορών».

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Περίπου ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές. Μετά από μια διακοπή τριών ετών, η ταλαιπωρημένη χώρα θέλει να εκδώσει και πάλι ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Αθήνα.

Για το λόγο αυτό επιφόρτισε έξι τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται διεθνώς, Deutsche Bank, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs και HSBC. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια δανεισμού της χώρας από το 2014, όταν η Ελλάδα άντλησε χρήματα δυο φορές από τις αγορές πριν αντιμετωπίσει και πάλι οικονομικά προβλήματα».

Διαβάστε επίσης: Νέα παράταση μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων -Τι προβλέπει ο νέος νόμος