Σπάνιο ντοκουμέντο από την εισβολή του «Αττίλα-1» έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Μία συγκλονιστική μαρτυρία, σπάνιο ντοκουμέντο καθώς ο ομιλών δεν ζει πλέον, δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και προέρχεται από το πολύτιμο αρχείο προφορικών αφηγήσεων της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ) με το σπουδαίο ιστορικό και ερευνητικό έργο.

Το απόσπασμα της συνεντεύξεως αυτής γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο γιατί χθες εορτάζετο με δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο η 43η επέτειος της αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που –ως γνωστόν– αποτελεί την τελική κατάληξη του άφρονος πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου κατά του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου Γ’, με «ενδιάμεσο σταθμό» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο της 20ης Ιουλίου 1974 («Αττίλας-1»).

Το βίντεο αυτό είναι αποσπάσματα από την συνέντευξη του πλωτάρχη (ΣΗΜ) ε.α. Διονυσίου Μαγέτου ΠΝ, τότε κελευστή, μοναδικού επιζώντα της τορπιλακάτου Τ-3 του κυπριακού Ναυτικού, η οποία με κυβερνήτη τον ηρωικό τότε υποπλοίαρχο Τσομάκη ΠΝ βυθίστηκε από τουρκικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο, τα ξημερώματα της μοιραίας 20ης Ιουλίου 1974!

Ο μοναδικός διασωθείς του πληρώματος της τορπιλλακάτου Δ. Μαγέτος διεσώθη βαριά τραυματισμένος. Απεβίωσε το 2016.

Διαβάστε επίσης: Καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών