Το “χοντραίνει” η Τουρκία – Θέλει μερίδιο από το φυσικό αέριο της Κύπρου

Αέριο

Δύο πλοία κι ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο. Μια εξέλιξη που είναι πιθανό να σημάνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού την περασμένη εβδομάδα.

Οι έρευνες κι οι ενδεχόμενες γεωτρήσεις -συμβατική υποχρέωση της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με τη Λευκωσία- θα γίνουν από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella, το οποίο έλαβε θέση χθες Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον της Κύπρου αν αρχίσει να εκμεταλλεύεται υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου γύρω από τη νήσο. Για την τουρκική κυβέρνηση, οι πόροι στα χωρικά ύδατα της Κύπρου ανήκουν και στις δύο κοινότητες και πρέπει να υπάρξει συνεκμετάλλευση.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου», ενώ άλλη μια φρεγάτα εστάλη για να επιτηρήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Ανταλλαγή “πυρών”
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έστειλε ηχηρό μήνυμα και προειδοποίησε την Τουρκία με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει και να υπερασπιστεί τα κύρίαρχα δικαιώματά της. Το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στο δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απείλησε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα κατά των ερευνών της Ελληνοκυπριακής πλευράς για πετρέλαιο και αέριο γύρω από την Κύπρο. Σύμφωνα με το Reuters ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα αποθέματα αυτά.

Τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να σχεδιάσουν βήματα κατά των “0μονομερών” βημάτων της Ελληνικής πλευράς, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως η αποστολή πλοίου γεώτρησης δείχνει την “ανειλικρίνεια” της Ελληνικής πλευράς για της διαπραγματεύσεις της επανένωσης την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το «West Capella» μήπως κάνει… γεώτρηση!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σάλος στην Τουρκία – Ταινία για το πραξικόπημα δείχνει να δολοφονείται ο Ερντογάν (pic & video)

ΑΚΟΜΑ: Απειλεί με αντίμετρα ο Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις